Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Chiar dacă nu vor primi o indemnizație babană, cei 1.800 de lei pe care îi va încasa fiecare peste ceea ce încasează lunar îi vor ajuta, cu siguranță, să se ocupe mai bine de aplicarea Legii Vela, privind adăposturile de animale fără stăpân din județ!

Legea care pune talăngile vacilor Consiliului Județean – așa cum scriam în urmă cu o lună, prin viziunea președintelui Autorității Teritoriale de Ordine Publică, pe atunci consilierul liberal Ioan Cojocariu – va avea alți aplicanți, pentru că ATOP-ul a fost cucerit de consilierii luptători sub stindard roșu. Pesediști sau nu, au votat la unison și au răsturnat componența ATOP, grupul roșu din Consiliul Județean colorând toate pozițiile.

În demagogia sa, liderul grupului, Ioan Crina, spunea că nu-i face pe ei o indemnizație de 1.800 de lei, sumă care, pentru unii, e venitul lunar al unui întreținător de familie, însă el s-a aflat pe lista celor care au fost propuși și votați. La fel ca și autopropusa doamnă Gabriela Stuparu, care pe lângă bine meritata pensie de magistrat – cu prea multe cifre pentru muritorul de rând – va mai încasa și cei 1.800 de lei lunar de la ATOP. Fericirea face ca, așa cum a dorit Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, indemnizația respectivă să fie redusă la jumătate din cât încasau pesediștii anterior mandatului său.

După votul dat de cetățeni, corect ar fi fost ca în ATOP să ajungă, din partea CJ, 2 liberali, 2 sociali democrați și un 1 pemepist, așa cum remarca Ioan Cojocariu. Însă discuțiile au rupt alianța electorală roșie în bucățele, pentru ca aceștia să poată primi mai multe voturi, într-un raport de 2 liberali, 2 liberali  excluși, 2 pesediști și câte 1 de la Pro și PMP. Șmecheria votului a fost simplă, pentru a-i înlătura pe liberali, pentru că după ce s-au făcut toate nominalizările, a intervenit vicepreședintele Marius Isac, mutat prin vot în barca roșie, care i-a nominalizat pe trădătorii liberalilor, trecuți și ei în barca roșie, Viorel Bașag și Bogdan Miloș. Propunerile liberalilor, făcute de liderul de grup, au fost Ioan Cojocariu și Mircea Teodorescu, alături de pesediștii Crina și Stuparu, Mihai Bona de la PRO și Lucian Voina de la PMP.

Numărătoarea a adus 18 voturi pentru Crina, Stuparu, Bona și Voina, 17 pentru Bașag și Miloș, și, cu ghinion, câte 13 pentru Teodorescu și Cojocariu, ultimii doi sărind din schema ATOP. Cu alte cuvinte, din cei 8 candidați pentru 6 locuri, victoria a revenit primilor, toți din barca votanților PSD. Singura constatare a făcut-o Crina, care remarca: „Să înțeleg că avem mai multe voturi decât suntem noi!“, mai exact cu 1 în plus.

Surpriza care le-ar putea zbura socotelile pesediștilor ar putea veni din partea Instituției Prefectului, pentru că în nebunia celor 1.800 de lei care nu-i fac pe nimeni, roșii s-au ambalat prea tare și au uitat că unul dintre candidați era și numărător de voturi, și în comisia de validare. Vorbim chiar despre benzinarul Viorel Bașag.

Legat de liberalii colorați în roșu care au ajuns să reprezinte CJ în ATOP, șeful județului a concluzionat „E o bătaie de joc! Ne-au umilit pesediștii să demonstreze că ei acum au puterea și pot să taie. Ne-au umilit prostesc, pentru că iarăși, așa cum am spus și înainte, și-au bătut joc de popor. Dacă poporul, cetățeanul a zis, domne, 3 de la PNL. Îs 6 de la PSD. Ce peneliști sunt Miloș și Bașag? Îi știm, haideți! Rușinos, o umilință la adresa cetățeanului!“

Întrebat despre acest viciu procedural – în conferința ulterioară ședinței ordinare în care roșii s-au înghesuit să pună labele pe ATOPRomeo Dunca ne-a răspuns: „S-au pierdut! Bașag a votat (a candidat – n.r.), deși el e în comisia de numărare. S-au lăcomit pentru că 1.800 de lei pentru fomistul de Bașag e o sumă!“

JCS-Antoniu Mocanu