Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Aparatura certificată, cu marje de eroare de până la 20%, punea conducătorii auto care ieșeau fals pozitivi la substanțe psihoactive la așteptări de luni bune!

Câteva situații extreme în care șoferi de profesie au rămas fără o pâine sau oameni de afaceri s-au ales cu imagini de drogați, din cauza unui test fals pozitiv, nu au rămas fără ecou. Mai ales că rezultatele de laborator, în asemenea cazuri, puteau veni chiar și în jumătate de an. Sub presiunea societății civile, au intervenit modificări legislative privind procedura restituirii permisului de conducere.

Conform noilor modificări legislative, începând din 15 iulie, în cazul retragerii permisului de conducere – ca urmare a refuzului sau a imposibilității persoanei de a se supune testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat –, documentul se restituie titularului fie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, fie la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

Permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a infracțiunii prevăzute la art. 336, alin. 2, din Codul penal – conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, în urma testării conducătorului auto cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin. Termenul de 72 de ore curge de la finalizarea procedurii de prelevare a probelor biologice.“, transmite Poliția Caraș-Severin.

Mai mult decât atât, se introduce posibilitatea recoltării de probe, la cerere, în cazul persoanelor cu alcoolemie mică, indicată de aparatura polițiștilor. „Orice persoană testată cu un mijloc tehnic certificat, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier să i se recolteze mostre biologice, în cadrul instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge. Aceste măsuri au rolul de a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și la necesitatea asigurării unui echilibru just între scopul legislației rutiere de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier și celeritatea clarificării situațiilor conducătorilor auto cu privire la care există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive, generate de rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive ori, după caz, de refuzul de a se supune testării.“, a încheiat Poliția județului.

JCS-A.M.