VOISLOVA – Adică trei volume pentru care Firuț Mihuț îmbină munca în administrație cu scrisul. Asta deoarece lucrează în administrația locală din 2002, în prezent fiind consilierul primarului din Zăvoi!
Nu e ușor să le îmbine, pentru că trebuie să lase treburile administrative pentru a intra în starea necesară poeziei. Mărturisea asta în interviul realizat de muzeul din Caransebeș în cadrul proiectului „Oameni de seamă ai Banatului”.
În 2015, publica primul volum, deși nu era sigur că vroia asta. L-a încurajat regretatul Ioan Murariu, originar din Obreja și ani buni profesor de limba română la Colegiul Național „C.D. Loga” din Caransebeș. Intitulat „Periplu”, volumul cuprinde poezii mai vechi și mai noi, fiind lansat la liceul din Oțelu Roșu, unde autorul a fost elev. „Privesc cum curge ceața în oglindă, în vârful degetelor umblă ploaia, aripi de înger zac pe jos, în tindă, ursitele îmi zugrăvesc odaia. S-a ofilit amurgul în tăcere, pecetluind depeșa lerului, așteaptă felinarele stinghere să sufle-n lumânarea cerului”, sunt versuri pe care autorul le citează din „Depeșa” inclusă în volum.
În 2016 apărea al doilea volum intitulat „Re…semnare”. Cu o copertă în alb, negru și multe nuanțe de gri aidoma culorilor vieții, volumul cuprinde ilustrații realizate de dna Ioana Gerlinde Grazl, fiind lansat la casa de cultură din Oțelu Roșu.
Al treilea volum, „Risipire”, a apărut în 2020, concentrându-se în jurul ideii că viața se risipește, fiind important să i se dea o semnificație. Volumul a fost prezentat în cadrul taberei de literatură de la Poiana Mărului și, spre deosebire de primele două, autorul sondează „tărâmul filosoficității”, în exprimarea regretatului prof. Murariu.
Pe lângă poezie, alături de soția sa și de soții Dumitru și Lia Jompan, Firuț Mihuț este coautor la un glosar de cuvinte și expresii dialectale din comuna Marga, apărut în 2016. De asemenea, activează în cadrul Asociației Culturale „Grănicerii Văii Bistrei”, înființată la Voislova în 2014. „Sub tutela asociației, funcționează un cor mixt, format din familii din zonă, dirijor fiind dna prof. Daniela Chițiga de la Oțelu Roșu. Corul a obținut locul I la prima ediție a festivalului «Tradiții cărășene». Edităm și periodicul «Glasul Voislovei» și, cu sprijinul primăriei, organizăm un festival coral și unul de datini și colinde”, încheie autorul căruia iarna îi oferă timpul prielnic poeziei.
JCS-Ionel Ivașcu