Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Afirmația aparține deputatului Silviu Hurduzeu, care a oferit mai multe informații referitoare la această măsură aprobată de Guvern!

Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență, care are ca obiect acordarea unui ajutor financiar pensionarilor. Astfel, ajutorul va fi acordat din sistemul public de pensii, în luna ianuarie a anului 2022, fiind configurat ca o măsură de protecție socială a persoanelor vulnerabile, mai ales în perioada de iarnă. „Venim în sprijinul pensionarilor cu venituri mici, pentru a face față dificultăților legate de rata inflației și de creșterea prețurilor la energie. Ajutorul se acordă celor care au venituri sub valoarea pensiei medii din România (sub 1.600 de lei)”, a declarat social-democratul.

Conform ordonanței, vor beneficia de această măsură atât pensionarii din sistemul public de pensii, cât și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, acordate de casele teritoriale de pensii, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.600 de lei și au domiciliul în România. Dezideratul acestei noi reglementări este reprezentat de obținerea unui venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie a anului 2022, de către toți pensionarii care se încadrează în această categorie a persoanelor vulnerabile. „Pentru cei cu pensia până în 1.000 de lei, se acordă un ajutor de 1.200 de lei. Pentru cei cu pensia între 1.001 și 1.600 de lei inclusiv, se acordă un ajutor echivalent cu diferența până la 2.200 de lei. Prin urmare, toți pensionarii cu pensii mai mici de 1.600 de lei, după majorarea punctului de pensie, vor avea, în ianuarie 2022, un venit de 2.200 de lei (pensia + ajutorul)”, a explicat deputatul.

Totodată, parlamentarul cărășean a menționat că acest ajutor va fi acordat doar acelor persoane care au pensia mai mică de 1.600 de lei, după majorarea punctului de pensie. „Ajutorul se acordă o singură dată, în luna ianuarie, odată cu pensia aferentă acestei luni. Din februarie, pensionarii din această categorie vor primi în continuare pensia, la valoarea stabilită după majorarea pensiei minime (de la 800 la 1.000 de lei) și a punctului de pensie cu 10% (de la 1.442 – în prezent – la 1.586 de lei de la 1 ianuarie 2022)”, a conchis Silviu Hurduzeu. Potrivit estimărilor, aproximativ 2,45 de milioane de pensionari vor beneficia de această formă de sprijin financiar.

JCS-S.P.