Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, nimic nu se compară cu fâşâitul zăpezii sub talpa schiului sau a plăcii, cu senzaţia aerului rece care-ţi invadează plămânii în timpul coborârii sau cu moleşeala plăcută ce te cuprinde la sfârşitul unei zile pe pârtie şi care te îmbie la o cană cu vin fiert şi un somn zdravăn.

Nu-i de mirare că toţi cei care apreciem această formă de distracţie aşteptăm cu nerăbdare deschiderea pârtiilor. Din fericire, judeţul nostru nu duce lipsă de locaţii în care impătimiţii zăpezii să-şi petreacă timpul liber şi ne-am propus să vă prezentăm câteva sugestii şi sfaturi pentru ca această iarnă să fie o experienţă plăcută şi fără evenimente nedorite.

Primul lucru de care avem nevoie este, fără îndoiala, zăpada. A nins pe Muntele Mic şi Semenic, dar nu suficient pentru a se putea schia. Cei de pe Muntele Mic speră că pe 15 decembrie temperaturile vor fi suficient de scăzute şi vor putea genera şi zăpada artificială suficientă pentru a permite schiorilor să facă primele coborâri. Aici avem şase pârtii omologate, şi anume Vâlsanu, Borlova 1 şi 2, Nordica, Isai, Felix. Pe Semenic sunt speranţe că zăpada va fi suficientă pentru a se putea schia începând cu weekend-ul viitor. Aici sunt omologate pârtiile Goznuţa şi Crucea de Brazi. La Văliug şi la Gărâna, de asemenea cu pârtii omologate, se aşteaptă scăderea temperaturilor sub 0º C, timp de câteva zile la rând, pentru a se putea genera zăpada artificială.

„Înaintea deschiderii sezonului, sfătuim pe toţi pasionaţii să nu uite de precauţie, ştiut fiind faptul că „rugina“ acumulată de-a lungul verii poate da bătăi de cap până şi celor mai experimentaţi schiori. De asemenea, să aibe o conduită civilizată pe pârtii, să se asigure în permanenţă, să nu uite că mai sunt şi alţi schiori în jurul lor şi, în cazul unor accidente, să alerteze imediat Seriviciul Salvamont la numărul 0725 826 668 (SALVAMONT) sau prin serviciul de urgenţă 112. Anul trecut am avut destul de multe accidente şi ne dorim să facem o prevenţie cât mai bună, astfel încât numărul evenimentelor neplăcute să fie cât mai mic în acest sezon“, ne spune Ioan Nistor, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin.

Flavius Militaru

FOTO: we SKI