Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Sau cel puţin asta susţineau la Reşiţa ministrul Daniel Suciu şi secretarul de stat Adrian Gâdea când au vorbit despre Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

În timpul conferinţei de presă susţinută cu prilejul vizitei la Reşiţa a ministrului Dezvoltării, Daniel Suciu, s-a vorbit şi despre noul program prin care administraţiile locale pot accesa bani pentru diverse investiţii. „Acest fond este construit pe scheletul PNDL, dar s-au introdus obiective noi care pot fi finanţate, inclusiv extinderea reţelelor de gaz metan în localităţile care nu au aşa ceva şi ştiu că sunt multe şi în Caraş-Severin“ a spus vicepremierul României.

Secretarul de stat Adrian Gâdea a detaliat programul, accentuând că este o copie a PNDL. „Există un domeniu prioritar ce include finanţarea pentru proiecte pentru drumuri, unităţi sanitare şi de învăţământ, extinderea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică. Iar în plan secundar pot fi accesate proiecte pentru biserici, baze sportive, locuinţe sociale. Însă, obţinerea finanţării pentru investiţii din domeniul secundar se face doar dacă demonstrezi că ai făcut investiţiile principale. Primarii trebuie să ştie că nu pot fi depuse decât două proiecte şi să nu aibă excedent bugetar. Dacă depui un proiect pentru obţinerea a 10 milioane de lei, dar tu ai excedent un milion, primeşti doar nouă milioane de lei“, a spus Adrian Gâdea. Oricum, aleşilor din judeţ li s-au explicat toate aceste lucruri în cadrul şedinţei tehnice avute cu cei doi oficiali din cadrul Ministerului Dezvoltării.

De asemenea, s-a vorbit şi de staţiunea Băile Herculane, moment în care ministrul Dezvoltării a spus că primarul staţiunii are la dispoziţie un miliard de euro prin programul de reabilitare a staţiunilor balneoclimaterice. „Prin Ordonanța 114, pe lângă acest program s-au mai aprobat alte două programe extrem de importante. Printre ele și modernizarea și reabilitarea stațiunilor balneare. Dacă vorbim de Băile Herculane, atât societățiile comerciale constituite în baza Legii 31, dar și Consiliul Local pot accesa bani pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii din această stațiune, prin acest program privind modernizarea și reabilitarea stațiunilor balneare, program aprobat prin Ordonanța 114 alături de fonduri de dezvoltare”, a explicat Adrian Gâdea. „Suma este de 1 miliard de euro, regula este primul venit, primul servit!”, a completat Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării.

La finalul conferinţei, ministrul Suciu a fost întrebat dacă se dau bani şi pentru construcţia de biserici prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. „Sigur că da. Ţara asta are nevoie şi de suflet, şi de credinţă“, a mai precizat ministrul Dezvoltării.

Adaugă comentariu