Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Ioan Popa crede că, inclusiv după majorare, sumele rămân oricum „mizerabile, derizorii. Dar cel puţin le luăm de cinci ori mai mult decât şi-au imaginat! E totuşi ceva“.

Aleşii urbei au decis, recent, supraimpozitarea proprietarilor delăsători pentru 41 de clădiri lăsate în paragină. Supraimpozitarea, începând din acest an, se face cu 300% în 19 dintre cazuri, respectiv cu 500% în 22 dintre ele. Pe listă figurează hoteluri, gări, depozite, hale, clădiri şi complexuri comerciale, vechi imobile ale poştei, sedii de firme şi proprietăţi ale unor persoane fizice. Iniţiatorul proiectelor este, în toate cazurile, primarul Ioan Popa.

„E deja al treilea an, sunt unii care au ieşit din clasament şi intră alţii în locul lor. Nu e plăcut! Nu e o plăcere să facem asta, dar se constituie într-un semnal de alarmă pe care-l tragem în fiecare an tuturor celor care au în oraş diverse active, diverse clădiri, astfel încât să le menţină într-o stare cel puţin rezonabilă. Clujul, Oradea au încercat şi variante elegante de stimulare, de încurajare a investiţiilor, cu sprijinirea în proiectul de refacere a faţadelor. N-a funcţionat nici la ei până n-au instituit acest sistem coercitiv. Eu cred că pe măsură ce noi, ca şi administraţie publică, începem să ne facem vizibili în oraş – alei, piste de biciclete, trotuare, copaci, arbori, spaţii verzi şi aşa mai departe – discrepanţa între o zonă făcută frumos şi una lăsată în paragină se vede, devine mai evidentă“, sublinia primarul Reşiţei.

Chiar dacă n-a vrut să arate cu degetul spre cineva anume, firmă sau clădire, şeful administrativului reşiţean a indicat câteva dintre cazurile care i s-au părut strigătoare la cer: „În acest context, nu vreau să enumăr, poate câteva sunt, pe care le ştiu toţi reşiţenii: Hotelul Semenic, care e lângă Primărie, aici, Universalul Vechi, e o clădire emblematică. Fiecare străin care a trecut prin Reşiţa şi a venit pe la Primărie a ţinut să menţioneze arhitectura magazinului Universal Vechi, cum îi spunem noi. E păcat, încep să cadă litere de pe el. Probabil că unii se vor simţi atacaţi. Mi s-a mai întâmplat asta, să am reproşuri că «ai ceva cu mine». Nu am nimic cu nimeni! Poate cei care sunt cei mai loviţi de această decizie ar face bine să-şi vândă una din o sută de clădiri şi cu banii de pe aia una să facă faţadele la alealalte 99, de exemplu. Dar nu mă pun să dau sfaturi, e treaba lor ce fac“.

Întrebat dacă aceste majorări cu 300 sau 500 de procente reprezintă ceva, primarul Ioan Popa a răspuns oarecum dezamăgit: „Din nefericire, nu sunt sume mari, pentru că majoritatea celor pe care noi îi supraimpozităm noi nu şi-au făcut reevaluările din trei în trei ani, şi valoarea de impozitare a lor oricum este una mizerabilă, una derizorie. Dar cel puţin le luăm de cinci ori mai mult decât şi-au imaginat! E totuşi ceva. (…) E vorba de legislaţie naţională. Există nişte obligaţii de a-ţi reevalua activele din trei în trei ani. Însă pentru cei care nu o fac, pedeapsa este să plătească impozite majorate de 5 ori, adică în loc de 1% să plătească 5%. Şi noi, ca administraţie locală, putem să dăm acest supraimpozit, deci ei plătesc practic 7,5%. Dar imaginaţi-vă că ştiu clădiri care au cel puţin 20 de chiriaşi şi care au valoarea unui apartament. 7,5% nu înseamnă mare lucru!“.

Analizând lista firmelor care şi-au lăsat proprietăţile în paragină, cineva concluziona că o treime dintre ele aparţin unui om de afaceri. Întrebat despre acest aspect, primarul a răspuns: „Probabil că are alte strategii. Eu nu intru în discuţii de genul ăsta pentru că unii dintre ei mi-au reproşat că am ceva cu ei personal. Nu vreau să se interpreteze chestii de genul ăsta. (…) La comisiile care au fost în teren li se spune că vom lua măsuri. Pentru că – atenţie! – această comisie pe care o avem la nivel de Primărie s-a deplasat undeva în martie, aprilie, mai, li s-a dat un termen şi s-a dus din nou în noiembrie, cu suficient timp înainte de majorare, să vadă dacă au făcut sau nu ce au spus, ca să nu fie majorate impozitele pe nedrept“.

JCS-Antoniu Mocanu