Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cărăşenii care au optat pentru această variantă au primit, pentru ultimul semestru al anului şcolar precedent, 1,1 milioane de lei. Potrivit unui OUG, facilitatea se poate acorda şi în acest an şcolar! 

Părinţii care au ales să stea acasă cu copiii, pentru a-i supraveghea în timp ce aceştia nu sunt la şcoală sau fac cursuri online, pot beneficia, în anumite condiţii, la fel ca în celălalt semestru, de zile libere plătite.

Până la începutul lunii septembrie, au fost făcute mai toate plăţile aferente începutului pandemiei. Mai exact, au fost făcute plăţi în urma cererii făcute de 191 de firme din judeţ, pentru plata a 1.573 de angajaţi. Sumele achitate totalizau, la începutul acestei luni, 1.150.067 lei, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin. Însă dincolo de aceste dosare plătite mai existau în lucru două, aferente altor firme din judeţ. Aceşti bani au fost acordaţi iniţial de angajatori părinţilor care au rămas acasă în perioada suspendării cursurilor şi ulterior, la reluarea acestora în format online. Iar ulterior, angajatorul avea posibilitatea să recupereze aceşti bani, prin intermediul Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

OUG 147, intrată în vigoare din 28 august 2020, le permite părinţilor să beneficieze de aceleaşi avantaje şi în acest an şcolar. Potrivit documentului, „se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși“. Situaţia trebuie să vină, însă, în urma rezultatului anchetelor epidemiologice făcute de DSP şi să aibă în vedere hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Doar unul dintre părinţi poate beneficia de zile libere plătite, pentru copilul în vârstă de cel mult 12 ani, respectiv 26 de ani în cazul celui cu dizabilităţi. În principiu, facilităţile se acordă părintelui firesc, adoptatorului, celui care are copilul în încredinţare în vederea adopţiei, celui care-l are în plasament sau sub tutelă.

JCS-Antoniu Mocanu