Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Agenţia de şomaj a făcut 1575 de plăţi, totalizând 1,15 milioane de lei, către părinţii care au decis să stea acasă cât timp şcolile au fost închise sau au avut activitatea restrânsă, în prima parte a pandemiei!

Este vorba despre perioada aprilie-iunie, când au stat acasă, lunar, între 263 şi 484 de părinţi din judeţ. Iar plăţile au fost făcute indirect, angajatorii fiind cei care au achitat sumele aferente salariaţilor, primind banii înapoi prin decontare. În total, au fost acordate 193 de decontări către firmele din judeţ.

„În situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată acestora se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Sumele plătite de către angajator pot fi decontate din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale“, se arată într-un comunicat.

JCS-A.M.