Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – După ce au trecut prin timp ca vinul, devenind mai frumoase și mai apreciate, autoturismele de epocă și-au expus poveștile iubitorilor de automobile.

Sâmbătă, 5 octombrie, a avut loc în orașul nostru Retro Parada Toamnei 2019. Și unde în altă parte se putea ține un eveniment retro decât în centrul orașului, care prin aspectul său ponosit oferă o atmosferă învechită oricărui tip de manifestare ținută aici.

Revenind la expoziția automobilelor de epocă, notăm că au fost expuse peste 40 de autoturisme, patru motociclete și două autoutilitare. Au fost prezenți atât pasionați de automobile retro din județul nostru, cât și din județele învecinate și chiar din străinătate.

Profitând de vremea prielnică, reșițenii au venit în număr destul de mare să admire bătrânele doamne motorizate în toată splendoarea lor. Oamenii s-au plimbat, au făcut poze lângă exponate, au discutat cu proprietarii, au aflat detalii tehnice și povestea fiecărei mașini în parte. A fost un prilej minunat pentru o plimbare, pentru a mai schimba o vorbă, a-ți face noi prieteni și de a petrece într-un mod plăcut și inedit această frumoasă zi de toamnă.

Au fost prezente mărci celebre, precum Rolls Royce, Caterham, Porsche, Mercedes, BMW, Ford, Volkswagen, autohtonele Dacia, ARO, Oltcit, celebra Simplon și un nemuritor Trabant. Toate proaspăt spălate, lustruite și dichisite de sărbătoare. Și-au ridicat fără pudoare capotele, și-au deschis ușile și s-au lăsat cuminți studiate de curioșii trecători. Unele mai scumpe, altele mai ieftine, unele mai vechi, altele mai noi… toate au în comun același lucru, pasiunea proprietarilor pentru ele. Pasiunea de a restaura și păstra un crâmpei din trecut, o parte a vieții, o amintire nostalgică. Pentru unii au fost primele mașini, pentru alții au fost un vis devenit realitate sau o moștenire de familie. Dar absolut orice proprietar de mașină veche vorbește cu mândrie și dragoste de bijuteria sa. Chiar dacă nu toate au aceeași valoare de piață, în plan sentimental ating nivelul maxim.

Și nu putea fi o paradă în adevăratul sens al cuvântului dacă nu se făcea și un tur al orașului. Așa că în jurul orei 13, distinsele automobile au pornit frumos pe drumurile, mai retro decât ele, pe care le oferă Reșița. Dar mașinile fiind vârstnice sunt obișnuite cu astfel de pseudo-șosele și fără să crâcnească au luat orașul în roți. Doar noi, ăștia modernii, ne plângem de calitatea drumurilor… parcă suntem prea alintați, nu credeți?

Flavius Militaru

7 Comments

 1. La ce este bun un ziar care anunță evenimentele DUPĂ ce acestea au avut loc?
  Poate fi folosit cel mult ca curpaper, nicidecum ca sursă de informație UTILĂ!

   • Mulțumesc pentru precizare, deci au publicat cu o zi înainte. Numai că n-am apucat să o văd. Totuși, sunt evenimente care sunt pregătite din timp, nu peste noapte. Înțeleg să se anunțe în ultima clipă un eveniment de genul oprirea apei din cauza unei avarii, nu un eveniment CULTURAL!

  • Gigi, avea bună-mea o vorbă: după ce că esti prost, te mai caci și în potecă! AȘA ȘI TU! Mai șterge-te puțin de maro pe la gură!

   • Dia, te admir, vorbești ca o adevărată doamnă. Din aia care stă pe marginea drumului și înghite mult la viața ei.

    • Fraiere, nu esti decat un ins filozof coclit care jigneste fara acoperire si apoi, prins cu musca pe caciula, n-are oua sa zica „am gresit”. Asa, ca ciocu mic si joc de glezna, ca inca mirosi a hazna cand ragai…

Adaugă comentariu