Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit conducerii AquaCaraş, pentru preluarea apelor pluviale de pe străzile Reşiţei nu există contracte. Totul se face pe bază de comandă din partea primăriei.

În ultima vreme, indiferent de cât de scurt plouă, apele cuceresc mereu străzile Reşiţei, refuzând parcă să se scurgă în sistemele de colectare din ce în ce mai ineficiente. În plus, o altă problemă este dispariţia repetată a capacelor de canal, a elementelor metalice de deasupra rigolelor pluviale dar şi a altor elemente din sistemelor de canalizare şi de colectare a apelor pluviale.

Şi, până una, alta, cineva trebuie să le tot pună la loc, pe propria cheltuială, mai ales că este vorba chiar de zone circulate, cum e şi cea a Blocului 800, unde frecvent se fură grilajele metalice ale rigolelor. Iar reprezentanţii municipalităţii au subliniat mereu că aceasta este sarcina operatorului de apă.

„E corect, AquaCaraş trebuie să le refacă, iar primăria trebuie să le păzească, spune Anatoli Liber, directorul operatorului judeţean de apă. La Blocul 800, se fură! Într-o parte am betonat pur şi simplu pentru că nu mai facem faţă. Am tot pus grătare şi dispăreau. Soluţia era bună, numai că nu pentru România, iar acum grătare de acel tip nu prea se mai găsesc. Până la urmă probabil că vom recurge la soluţia de a pune o ţeavă, dar nu vor mai fi preluate apele de pe stradă şi nu va mai fi îndeplinit rolul de pluvial. Noi am mai discutat cu cei de la primărie, am mai cârpit pe ici, pe colo, dar acum cred că se va reglementa şi problema asta cu pluvialul care e în dispută de ani de zile“.

Cu capace sau nu, cu grătare sau fără, ambele sisteme eşuează la cea mai scurtă ploaie. Operatorul de apă spune că sistemul de canalizare nu trebuie să preia şi apa de ploaie, pentru că tot ce este în sistemul de canalizare presupune anumite costuri prin tratarea la staţia de epurare. Aşadar, rigolele trebuie să aibă o cu totul altă scurgere, aşa cum se întâmplă şi acum, când pe alocuri apa adunată de pe străzile Reşiţei ajunge în Bârzava.

„Noi prin contractul de delegare pe care-l avem, avem stipulate clar apa şi apa uzată, a mai spus Anatoli Liber. Adică doar canal menajer, nicidecum pluvial. Disputa e demult. Noi am lucrat ani de zile cu intervenţii pe pluvial cu comandă din partea primăriei către noi. Imediat mergeam şi curăţam decantoare, curăţam pluviale şi cămine, şi aşa mai departe“.

„Operatorul se ocupă doar de distribuţia apei, de tratarea apei, captarea dacă e cazul. Reţeaua pluvială n-are legătură cu distribuţia apei potabile sau cu apa menajeră“, a precizat directorul Dan Petrescu. Conducerea AquaCaraş a explicat faptul că pluvialul este separat de canalizare pentru a nu încărca inutil staţiile de epurare. Astfel că sistemul pluvial este deversat în Bârzava, iar cel menajer ajunge la staţiile de epurare, separarea celor două sisteme continuând şi în următorul proiect pe POS 1. „Nu-şi are rostul ca o apă nepoluată să vină în staţia de epurare. Pentru că dacă s-ar prelua totul de la o ploaie, s-ar înfunda staţia de epurare şi nu ar mai putea funcţiona cum trebuie“, a concluzionat Dan Petrescu. Pluvialul însă nu este cuprins în noile proiecte, deşi trebuie făcute investiţii iar apoi derulate lucrări de întreţinere, şi va presupune perceperea unui tarif…

Vizavi de canalele fără capac sau de rigolele fără grătar, dacă posesorii de autovehicule suferă pagube, se ridică întrebarea: cui ar trebui aceştia să se adreseze? „Nu ştiu, mărturiseşte directorul Liber. Eu zic că la primărie. Dar dacă întrebaţi primăria, spune că la AquaCaraş“.

Fiind totuşi vorba despre un drum public, potrivit legii, păbugitul se poate îndrepta împotriva administratorului drumului. Acesta din urmă poate cere despăgubiri, la rândul său, operatorului de apă care n-a acoperit gurile de canal.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu