Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică ghidurile de finanţare pentru programele Casa Verde şi Casa Verde Plus. Prin aceste programe, românii vor putea obţine finanţare pentru instalarea de sisteme de încălzire care utilizează energii regenerabile şi pentru lucrări de eficienţă energetică.

În programul „Casa Verde“, aplicanţii vor putea obţine o finanţare de până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare ori una de până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv aparate de aer condiţionat. Prin “Casa Verde Plus“, un program în premieră, Ministerul Mediului va acorda o primă de eficienţă energetică în valoare de maxim 40.000 lei pentru izolarea unei construcţii cu materiale izolatoare fabricate fără compuşi organici volatili (COV), adică lână, cânepă, vata minerală bazaltică, vata minerală, plută, perlit, celuloză, paneluri structurale termoizolante pe baza de oxid de magneziu, tencuieli fără COV, adezivi fără COV, vopsele şi amorse fără COV.

„Totul va decurge din luna august, după împlinirea termenului de dezbatere publică. În Caraş-Severin au fost aprobate cele depuse în sesiunea 2011 şi mai sunt vreo opt de finalizat, în sensul că beneficiarii trebuie să depună deconturile. Nu ştim dacă dosarele vor fi depuse tot la noi, depinde de protocolul care s-ar putea încheia cu Administraţia Fondului pentru Mediu. Dosarele se vor depune după deschiderea sesiunii“, a explicat Mirela Ianoşi, purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Protecţie a Mediului Caraş-Severin. Regula acordării finanţării va fiprimul venit, primul servit“. După ce vor semna contractele cu Administraţia Fondului pentru Mediu, beneficiarii finanţării vor avea un an la dispoziţie să achiziţioneze sistemul şi să ceară rambursarea banilor.