Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Comisarii de la Protecţia Consumatorilor i-au ars cu amenzi şi sancţiuni pe cei care nu au respectat normele legale la comercializarea pâinii şi a produselor de patiserie!

Câte ţepe am luat noi, consumatorii, cumpărând tot felul de produse de la patiseriile stradale! Ademeniţi de mirosul pateurilor proaspăt scoase din cuptoare, am crezut că acestea erau umplute cu brânză când, de fapt, erau umplute cu „brânză artificială“, ceva ce seamănă cu brânza, un amestec de grăsimi cu aromă de brânză.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor i-au descoperit şi i-au ars cu amenzi usturătoare, cu prilejul acţiunilor de control din luna octombrie. Au fost efectuate 10 acţiuni de control, conform raportului prezentat în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor de la Prefectură. Acestea s-au finalizat prin întocmirea în total a 3 PVC-uri şi 7 PVCC-uri prin care s-au aplicat 5 amenzi contravenţionale în valoare totală de 21.000 lei şi 2 avertismente, fiind propusă şi dispusă totodată aplicarea măsurii de încetare a practicilor comerciale incorecte constatate la doi operatori economici şi aplicându-se măsura opririi temporare de la comercializare pentru produse cu abateri în cantitate de 10 kg şi valoare de 64 lei.

Din acest raport ne-a atras atenţia faptul că un operator economic a fost sancţionat cu 5.000 lei, pentru că „pâinea tihnită“ expusă pentru vânzare avea gramajul mai mic decât cel declarat, cantitatea cu nereguli fiind de 10 kg, în valoare de 64 de lei, produsele respective fiind scoase de la comercializare temporar. Şi mai şi a fost în cazul a doi operatori economici care „utilizau ca materii prime diverse mixuri cu nucă, mac, etc., iar în loc de brânză utilizau o specialitate bulgărească care era de fapt un amestec de grăsime de origine animală și grăsime vegetală, consumatorii fiind informați că achiziționează produse de patiserie cu brânză, nucă, mac, etc., când aceste produse de patiserie nu conțineau de fapt aceste materii prime sau le conțineau în foarte mică măsură“, cum se arată în material. Aceştia au fost amendaţi cu suma de 10.000 lei şi li s-a aplicat măsura de încetare sau instituirea procedurilor legale corespunzătoare pentru încetarea practicilor comerciale incorecte.

JCS-Alexandra Gorghiu