Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Romsilva anunță că au fost montate 177 de camere de monitorizare, pentru prevenirea tăierilor ilegale din fondul forestier pe care-l administrează, Caraș-Severinul deschizând lista județelor cu cele mai multe dintre acestea, amplasate la Moldova Nouă, Anina și Bocșa Montană!

Pentru a preveni jaful de lemne din păduri și transporturile ilegale de masă lemnoasă, direcțiile silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au instalat, până în prezent, 177 de camere video de monitorizare, pe drumurile forestiere administrate.

Unele din aceste camere video sunt de tipul celor care identifică și verifică automat numerele de înmatriculare ale autovehiculelor care circulă pe drumurile forestiere din pădurile de stat, permițând verificarea transporturilor de masă lemnoasă, precum și trasabilitatea lemnului exploatat din pădurile proprietate publică a statului. Acces la aceste sisteme video au și organele de poliție, în unele cazuri, în baza unor protocoale de colaborare. Cele mai multe sisteme video au fost instalate la direcțiile silvice Caraș-Severin, Botoșani, Mureș, Bacău, Brașov, Hunedoara, Sibiu, Maramureș, Suceava și Vâlcea.

În județul nostru au fost amplasate camere video obișnuite, fără tehnologia de citire automată a numerelor de înmatriculare și nici cu alerte, oferind doar posibilitatea înregistrării. Acestea supraveghează zonele Moldova Nouă, Anina și Bocșa Montană.

Montarea acestor camere este doar primul pas în procesul de implementare a sistemelor video, la nivel național estimându-se un necesar de 1.606 astfel de dispozitive, în păduri și pe drumurile forestiere. Amplasarea lor se va face în zonele cu risc la sustragerea de material lemnos, identificate de specialiștii Romsilva.

Se intenționează ca, pe viitor, aceste sisteme video sa fie conectate la sistemul informatic SUMAL 2.0, printr-o investiție prevăzută în Planul National de Redresare și Reziliență, acestea putând astfel să monitorizeze în timp real transporturile de lemn recoltat din pădurile de stat și să emită alerte dacă aceste transporturi de masă lemnoasă nu dețin avizele legale.

JCS-A.M.