Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Ioan Popa ne-a vorbit despre o iniţiativă menită să pună Reşiţa pe harta IT-ului, care ar putea crea între 50 şi 100 de locuri de muncă şi care ar putea găzdui, în condiţii de mare siguranţă, site-uri de renume din întreaga lume! 

Şeful administrativului reşiţean a prezentat cea mai nouă iniţiativă care a primit girul colegilor consilieri, „prin care Reşiţa intră în asociaţia ARIES, Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software, cu scopul de a realiza în Parcul Industrial o hală, o construcţie care să reprezinte un cluster IT sau mai bine zis un database pentru servere şi nu numai. Cu alte cuvinte, zona Parcului Industrial din Reşiţa beneficiază de două, trei avantaje foarte mari. Avem curent aproape nelimitat, fiind staţia de 20.000 de kilovolţi în apropiere, care deservea industria din Mociur: Mociur-Turnate şi Uzina Cocsochimică. Avem curent foarte mult pentru că acest gen de servicii de database are nevoie de foarte mult curent electric şi pentru servere, vorbim de o pădure de servere care pot găzdui site-uri gen Amazon, gen Google, Facebook, Instagram şi aşa mai departe. Şi în afară de curent electric necesar pentru servere şi pentru răcire, avem internet de mare viteză în Reşiţa, pentru că suntem parcurşi de o reţea de internet de viteză care face legătura, de la Timişoara, cu Serbia sau cu alte zone“.

Potrivit edilului, proiectul va da o pâine serioasă specialiştilor IT care nu şi-au găsit încă de lucru: „Ar fi mai multe chestiuni pozitive, una ar fi că această activitate, dacă vom reuşi să ne finanţăm prin fonduri europene, generează şi locuri de muncă bine plătite, între 50 şi 100 de IT-işti, care trebuie să asigure mentenanţa şi, eventual, dezvoltarea de produs. Şi în acelaşi timp punem Reşiţa pe harta IT-ului, din punctul ăsta de vedere. Şi este şi o securizare a oraşului, pentru că orice obiectiv de genul ăsta te pune şi pe o zonă de securitate mult mai serioasă“.

Componenţa asociaţiei este una puternică, făcând Reşiţa încrezătoare în şansele de implementare a proiectului. „Această asociaţie – care conţine Politehnica din Timişoara şi câteva companii private mari din Timişoara şi din zona Banatului – se va numi Banat Software şi axa de finanţare pe care se depune proiectul se închide undeva la sfârşitul lunii august. Noi astăzi am aprobat şi concesionarea acestui teren în parcul industrial, cu cotă zero, fiind practic contribuţia noastră în proiect. În afară de taxa de participare în această asociaţie, nu presupune alte costuri investiţionale pentru Reşiţa. Dacă nu va ieşi proiectul, avem un termen până la care trebuie să se întâmple: doi ani de zile. Dacă nu se întâmplă în doi ani de zile, vom redisponibiliza terenul pentru alte investiţii“, a încheiat primarul Ioan Popa.

JCS-Antoniu Mocanu