CARAȘ-SEVERIN – E vorba despre unitățile de învățământ care au optat pentru consemnarea situației școlare exclusiv în format electronic!
În noul an școlar care va începe luni, 9 septembrie, situația școlară a elevilor din 18 unități de învățământ din județ va fi consemnată exclusiv în format electronic. Acestea, alături de alte 1.879 din toată țara, au primit în acest sens permisiunea Ministerului Educației după ce și-au manifestat dorința de a se înscrie în rețeaua unităților-pilot până în data de 5 august.
În Reșița au renunțat la catalogul pe hârtie: Colegiul Național „Traian Lalescu“, Liceul Teologic Baptist și Liceul de Arte „Sabin Păuța“; în Caransebeș: colegiile naționale „C. D. Loga“, „Traian Doda“ și Liceul Tehnologic „Decebal“; în Bocșa: Liceul Teoretic „Tata Oancea“; în Oțelu Roșu: Liceul Bănățean și școlile gimnaziale Nr.1 și Nr.3; în Oravița: Liceul Teoretic „General Dragalina“; în Moldova Nouă: Liceul Tehnologic „Clisura Dunării“, precum și școlile gimnaziale din Glimboca, Sacu, Căvăran, Cornea, Domașnea și Turnu Ruieni.
Față de anul școlar trecut, numărul unităților de învățământ care au optat pentru catalogul electronic a crescut cu 6 în județ și cu 741 la nivel național, urmând ca în viitor acesta să fie generalizat. Deocamdată, Ministerul Educaţiei a lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ cuprinse în reţea alegerea programului/aplicaţiei de catalog electronic, stabilind doar standardele tehnice minime pentru utilizarea acestuia şi o serie de obligaţii. Astfel, aplicaţia de catalog online trebuie să fie accesibilă prin web, independent de dispozitivul utilizat (laptop, PC, tabletă sau telefon), atât pentru adăugarea înregistrărilor legate de procesul educaţional, cât şi pentru consultarea notelor, a absenţelor şi a raportelor statistice. Elevilor şi părinţilor/reprezentanţilor legali trebuie să li se asigure dreptul de vizualizare a catalogului electronic în baza unor date de acces prestabilite, respectiv e-mail şi parolă. Nu în ultimul rând, unităţile de învăţământ au obligaţia ca, prin contractele încheiate cu furnizorii programelor/serviciilor de catalog electronic, să asigure siguranţa datelor cu caracter personal, în conformitate cu reglementările în vigoare. La final de an şcolar, catalogul electronic urmează a fi tipărit, semnat şi arhivat de către directorii unităţilor de învăţământ, la fel ca în varianta clasică.
JCS-Walter Fleck