Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sunt cuvintele cu care un mare actor l-a descris cândva pe Pavel Bartoș. A fost cel mai frumos compliment pe care l-a primit actorul care, luni seara, aproape că a făcut show la Reșița. Moment în care i s-a decernat și Oscarul… din partea publicului!

Emoții mari pentru actorul care a jucat prima dată la Reșița. Dar și aplauze pe măsură din partea spectatorilor care l-au făcut să se simtă fantastic, după cum avea să mărturisească după spectacol. A lipsit ceva? Da: telefonul mamei!

Cu capul înainte, având fărâma de încredere pe care ți-o dau o poezie comică și una de forță. Cam așa a mers Pavel Bartoș pe drumul vieții. În prima zi pe scenă, a înțeles că poate face aproape orice, aproape oricând. Dar ai nevoie și de oamenii potriviți pentru a face orice, oricând.

Cea mai fericită zi a copilăriei a fost cea în care părinții i-au cumpărat o bicicletă. Se-apucase de fotbal și, în acea zi, a jucat cel mai bun fotbal din viața lui. Păcat că nu l-a văzut selecționerul, căci sigur ar fi fost la lot. Dar, când să ia bicicleta de la ușa vestiarului, ia-o de unde nu-i. Reușise să rămână fără ea chiar în ziua în care a primit-o. În altă zi, copilul din Miercurea Ciuc pierdea cartela de pâine. Un domn pe care nu l-a văzut niciodată o găsea, ducând-o la magazinul unde Pavel stătea cuminte la coadă, având alături prietenii Dumas și Jules Verne. Îi făcea astfel cea mai mare bucurie a copilăriei.

Anii au trecut și la 16 ani devenea bărbatul casei, vrând să-i calce pe urme lui Tom Cruise. Vroia să dea la actorie, iar singura care-l susținea era diriginta lui. Iată-l la Cluj, la examenul pentru care uitase banii acasă și pentru care pregătise temeinic „Mâhniri de tânăr cărturar” de Arghezi și patru strofe din „Floare albastră”. Un profesor se-ndură și-i plăti taxa de examen la care Pavel a frânt inimile comisiei cu cele patru strofe de Eminescu.

Urma cea mai frumoasă perioadă a vieții lui: studenția, pe care prietenia a făcut-o adevărat golden buzz. După primul examen, profesorul care-i plătise taxa de înscriere avea să-i spună că a fost cea mai bună investiție din viața lui. A ajuns actor la Timișoara, unde își găsi și jumătatea și-și cumpără în rate paltonul negru cu care păstrează mândru o poză mai ceva ca-n filme. Apoi se ivi marea șansă de a ajunge la Odeon, acolo unde Pavel merse cum altfel decât… cu capul înainte.

„Atunci am înțeles ce-nseamnă să fii pregătit. Putem fi pregătiți să facem o meserie, dar suntem pregătiți pentru șansa care se ivește o singură dată? De ce avem nevoie? De fărâma de încredere care pentru mine au fost o poezie comică și una de forță!”, se încheie spectacolul în care Pavel Bartoș își joacă propriul rol și din care copilul de altădată pleacă de mână cu mama.

JCS-Ionel Ivașcu