Caraş-Severin, Romania

BERZOVIA – Vestea decesului cunoscutului profesor Călin Chincea a cutremurat în dimineaţa zilei de 10 ianuarie 2019 lumea artistică şi culturală din Vestul României. Intelectual de rasă, din stirpea celor pentru care cultura este un modus vivendi, Călin Chincea s-a impus în lumea artiştilor boemi (pictori, poeţi, muzicieni) graţie discursurilor sale critice extrem de rafinate.

Aristocrat al vorbelor alese, s-a remarcat ca un veritabil teoretician al artei, fiind nelipsit la vernisaje, lansări de carte şi alte evenimente din peisajul cultural bănăţean. A fost profesor la Vermeş şi la Berzovia, unde a format generaţii la rând de elevi cu rezultate strălucite, de care era foarte mândru şi alături de care a obţinut numeroase premii, în special la concursurile de eseu în limba franceză. Traducător de limbă franceză, critic literar şi de artă, eseist, poet, fără să fie membru al Uniunii Scriitorilor din România, el a semnat sute, poate mii de articole publicate în revistele de specialitate, prefaţând  numeroase cărţi. A vorbit şi a scris despre majoritatea autorilor şi artiştilor bănăţeni consacraţi, însă pentru Călin Chincea a curs foarte puţină cerneală.

Joi, 10 ianuarie, chiar în ziua în care a murit, era anunţat să verniseze de la ora 18.00, la Timişoara, expoziţia „De la lumină la lumină“ semnată Duska, o pictoriţă originară din fosta Yugoslavie, care trăieşte de peste două decenii la Paris, acesta fiind, dealtfel, primul eveniment expoziţional al Galeriei timişorene Pygmalion. Colaborator al cotidianului Jurnal de Caraș-Severin, Călin Chincea a încetat din viaţă la vârsta de 68 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!