Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Împrejurările, dată fiind starea de urgenţă, nu au făcut posibil un eveniment cultural în cetate, pentru a încununa această aniversare, însă oamenii de cultură i-au adus un omagiu virtual!

Fără să se gândească până acum cineva că ar fi putut completa lista cetăţenilor de onoare ai Reşiţei, meritând să intre şi în galeria cetăţenilor de onoare ai judeţului Caraş-Severin, distinsa doamnă a culturii cărăşene, personalitate indiscutabilă a tot ceea ce mişcă în materie de cultură, cu un cuvânt care încă atârnă greu, dr. fil. Ada D.Cruceanu, a împlinit astăzi 70 de ani. Nu-i vom reda fişa bio-bibliografică, aceasta fiind foarte amplă, însă puţini ştiu că fiecare detaliu a însemnat foarte multă muncă, nopţi nedormite, frământări, dar mai presus de toate, dărurire până la epuizare pentru ceea ce înseamnă cultură şi act cultural. O viaţă pe altarul culturii, criticul literar şi de artă, editorul, traducătorul Ada D.Cruceanu, merită, cu siguranţă, mult mai mult, ea venind ani de zile în întâmpinarea a tot ceea ce se numeşte, în general, cultură în Banatul Montan şi nu numai.

Solicitată să verniseze nenumărate expoziţii de artă plastică sau să-şi exprime punctul de vedere, ea a prefaţat, printr-un „cuvânt înainte“ cu putere mare, nu doar sumedenie de cărţi, ci şi evenimente culturale, lansări de carte şi de reviste literare, fără de care cultura cărăşeană ar fi mai săracă.

„Acum, la ceas aniversar, ne-a rugat să-i transmitem Erwin Iosef Ţigla, preşedintele Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, al cărei membru de onoare este Ada D.Cruceanu, din 2015, îi mulțumim pentru întreaga ei activitate pusă în slujba culturii caraș-severinene și naționale, ne dorim să fie în continuare alături de oamenii dedicați frumosului din această parte de țară, asigurând-o că îi suntem mai departe aproape din punct de vedere sufletește după momentele critice pe care le-a parcurs nu cu mult timp în urmă, urându-i la ceas aniversar din toată inima, tradiționalul La mulţi ani!“.

Deşi greu încercată prin pierderea celui ce i-a fost alături în viaţă, artă, cultură şi civilizaţie, poetul Octavian Doclin, distinsa doamnă a culturii cărăşene, Ada D.Cruceanu, face în continuare eforturi pentru ca proiectul „Reflex“ să împlinească anul acesta 20 de ani.

JCS-Alexandra Gorghiu