Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Copilul teribil al poeziei reșițene a lăsat orașul cu poeți mai sărac. Drum lin în lumină!

Auzisem de mult de Olga Neagu. Citisem şi câteva poezii, apoi a fost o lungă tăcere. Nu mai ştiam decât că Reşiţa a dat poeziei sau poezia a dat Reşiţei o Doamnă. Am redescoperit-o de puțin timp în „Orașul cu poeți”, la Librăria Semn de Carte. Toată ziua m-am rugat să nu plouă, cerul stătea bosumflat și gata să explodeze încă de cu noapte. Am aflat apoi că, pentru „neploaie”, s-a rugat și „copilul teribil al poeziei reşiţene”. Chiar dacă timpul trece în felul lui, Olga Neagu a rămas în suflet un copil frumos.

Aşa am simţit-o aseară, pentru că doar candoarea copilariei poate, în gesturi magice atinse şi ocrotite de har divin, să-i fi dat puterea să se joace şi să supună cuvinte. Aseară, între prietenii Olgăi Neagu, i-am regăsit pe distinșii vorbitori ai ocaziei Dana Bălănescu, Ada Cruceanu, Gheorghe Jurma, Liubiţa Raichici, Iacob Roman, Gheorghe Secheşan si Nicolae Sârbu, la rândul lor ascultători ai vocii și chitarei lui Marcel Colcer. Am simţit, ca o datorie de onoare si recunoaştere a talentului, că vreau şi trebuie să o „răsfăț” pe Olga, să încerc să-i alin tristeţea ce a pronunțat-o în vers, să nu las uitarea, întunericul și frigul să o copleşească asemeni rândurilor scrise. „Singurătatea-n odaie mă va supune toată/ hipnotizându-mă cu ochii ei de rouă/ Mă va arde pe rug, mă va trage pe roată,/ cu-o mână-mi voi pune cununa. cu amandouă./ Când n-am să te-aştept să aprinzi o lumină,/ cuvintele mele furiş să le-ngropi în gradină”.

O seară într-adevăr magică, la umbra viței de vie din grădina librăriei, între cuvinte şi prieteni, întregită de versurile dedicate Olgăi Neagu de poeta Liubiţa Raichici într-un gest de prietenie adevarată: „Te scoli. Nu te uiţi pe fereastră dacă plouă/ În schimb ai un gol în stomac pentru cuvântul care, ca şi bebeluşul tău, nu se mai face bine/……Dumnezeu Bunul plânge cu tine/ Te rogi. Multumeşti împăcată./ Nu e mare lucru să fii poetă/ Confuzia ţine doar până la moarte./ În Rai toţi sunt poeţi./. Multumesc Liubiţa pentru prietenia ta”. Mulțumim Olga Neagu, te aşteptăm să ne mai scrii!

Camelia Duca