Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sărbătoarea Sânzienelor mai este cunoscută și sub denumirea Amuțitul Cucului deoarece este legată și de superstiția conform căreia, dacă această pasăre încetează să cânte înainte de Sânziene, vara va fi una secetoasă.

Bătrânii de la sate spun că cine nu respectă „Drăgaica“ poate avea parte de multe nenorociri: cel care spală, coase sau mătură în acea zi, poate muri înecat ori fulgerat.

Tot bătrânii cred ca fetele care vor să se mărite repede trebuie să se tăvălească goale prin iarbă şi să se spele cu rouă dimineaţa. Femeile măritate pot face şi ele acest ritual, ca să fie iubite tot anul de soţ şi să aibă copii frumoşi şi sănătoşi. Gospodarii primesc câte un spic de grâu, pe care îl aşează pe grindă, în şură. Ei speră că până la acea înălţime se vor aduna grânele.

La ţară mai există obiceiul să se arunce o cunună de grâu pe casă. Dacă ea rămânea pe acoperiş e semn că gospodarului îi va merge bine în anul următor. Dacă nu, acesta ar putea chiar să şi moară. Bătrânii vorbesc că în noaptea de Sânziene, ielele se adună şi dansează în pădure. Cine le vede rămîne mut pentru totdeauna sau damblageşte.

Adaugă comentariu