Oamenii barăcilor, trimiși în... fundul Varadului - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Chiriașii din dărâmături sunt revoltați că Primăria Moldova Nouă nu le va mai prelungi contractele!

Blocul nr. 1 de pe str. Uzinelor a aparținut cândva trustului de construcții și montaj minier, care deținea în zonă mai multe blocuri de locuințe, o cantină și câteva anexe. În prezent, în zonă locuiesc familii care, până acum trei săptămâni, au avut contract de închiriere cu primăria. Însă contractele au expirat, iar primăria refuză prelungirea acestora. În consecință, oamenii au cerut ajutorul primăriei întrucât riscă să rămână fără curent și fără acoperiș deasupra capului. Situația ne-a fost adusă la cunoștință de către Samir Iasan, încă locatar al blocului nr. 1. „Am fost mai mulți locatari la dl. primar. Ne-a spus că nu ne va mai ajuta pentru că blocurile din zona noastră sunt deteriorate. Vrea să ne mute în zona Varad, la 5 km de oraș. Acolo e un bloc în care plouă. În blocul unde locuim acum, oamenii au investit cât de cât și l-au făcut bun de locuit”, susține Samir. „Dl primar vrea să ne trimită într-o fundătură unde și Dumnezeu și-a uitat căciula”, descrie acesta locația oferită ca alternativă de către primărie.

În consecință, i-am solicitat primarului Ion Chisăliță detalii despre problema semnalată de locatarul blocului, împreună cu posibile soluții. Edilul susține că oamenii au început să se așeze în zonă de vreo 15 ani. El acolo i-a găsit de când e primar. Însă, la momentul respectiv, clădirile prezentau o anume siguranță de rezistență. În consecință, le-a eliberat un document în baza căruia au putut fi racordați la curent. Între timp, locatarii s-au tot înmulțit și au început să vândă ba cărămizi, ba bolțari, ba alte elemente pe care le-au putut desprinde din structura clădirilor din zonă. Acum câteva luni, într-o noapte, a căzut un zid din dărâmăturile din zonă. „Noroc că n-a murit nimeni. Am convocat atunci comitetul local pentru situații de urgență, am securizat zona, le-am pus cort, i-am comasat în câteva clădiri. Le-au expirat contractele și nu le mai fac altele. În consecință, li se va tăia curentul”, ne-a declarat primarul Chisăliță.

Primăria le-a făcut hârtie să plece din zona unde locuiesc în prezent, iar despre locația din Varad, care a aparținut tot Minierei, primarul susține că este rezistentă și că oferă condiții mult mai bune decât blocul de pe strada Uzinelor. „Acolo am pus geamuri și am dat două straturi de var. Câteva familii deja locuiesc în blocul care oferă garanția că nu va muri nimeni în accidente”, susține primarul. Două dintre familiile care locuiesc acolo sunt racordate la curent și au contor separat. Chisăliță dă asigurări că toți cei care se vor muta acolo vor beneficia de condiții similare.

Din declarația sa, mai reținem că unii dintre locatarii „barăcilor” s-au mutat deja în blocul din Varad. Copiilor acestora, primăria le pune la dispoziție un microbuz școlar, în prezent fiind în studiu și posibilitatea ca, în zonă, să circule un microbuz de transport public local. Conform primarului, orașul nu dispune de locuințe sociale, însă au mai fost cetățeni în situația celor de pe Uzinelor. S-a reușit însă stabilizarea acelora în diverse zone din oraș, lucru care este de dorit și în cazul celor aflați acum în situația domnului Samir Iasan. „Aceia au început să devină stabili. Dacă și aceștia vor ajunge precum ceilalți, lucrurile în oraș se vor rezolva”, a încheiat primarul.

JCS-Ionel Ivașcu