Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat resursele de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, județul Constanța, societății Formin din Caransebeş. Aşadar, resursa terapeutică este acum pe mâinile patronului de la CFR Cluj şi ale colegului de bancă al fostului premier Grindeanu, acţionarii Formin!

Licența de exploatare a și intrat în vigoare. Formin SA a obținut, potrivit profit.ro, licență de explorare a resurselor de nămol terapeutic de la Techirghiol la finalul anului 2016, lucrările de explorare durând până în decembrie 2018. Compania a solicitat imediat licență de exploatare, aceasta fiind însă încheiată cu ANRM doar în iunie anul acesta. Perimetrul Techirghiol Est are o suprafață de circa 800 mp. În prezent, nămolul de la Techirghiol este exploatat doar de către sanatoriul balnear din localitate. Prin înmulțirea cantităților de produse miniere (nămol terapeutic), exprimate în metri cubi, cu prețul de livrare, rezultă total valoare a producției valorificabile de 9.928.559 lei, valoare care se regăsește în studiul de fezabilitate prezentat de Formin SA și care a fost acceptată și însușită de Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Valoarea de inventar aproximativă, determinată în condițiile menționate, este relativă, menținându-se numai dacă condițiile specifice exploatării zăcământului de nămol terapeutic Techirghiol Est actuale rămân nemodificate pe toată durata concesiunii.

Formin ar fi găsit un grup german interesat să investească într-un proiect mai complex în zonă. „Vor să investească peste 50 de milioane de euro în turism la Techirghiol. Vor să facă un resort specializat pe servicii balneare, să pornească demersuri de construire a unui hotel, a unui SPA, a unei zone balneo, care să dea valoare acestui nămol”, spunea directorul de dezvoltare al Formin, Tiberiu Duma.

Formin SA este cea mai importantă companie de foraje și prospecțiuni miniere din județul Caraș-Severin. Compania mai are licențe de exploatare de zăcăminte auro-argentifere și polimetalice la Măgura Țebii (Hunedoara) și Ciclova Montană, iar în 2019 a câștigat concursul de oferte organizat de ANRM pentru concesionarea exploatării perimetrului auro-argentifer și polimetalic Cracul cu Aur din Caraș-Severin (fosta mină de aur de la Bocșa – n.r.). Unul dintre acţionari este caransebeșeanul Vasile Albulescu, stabilit în Timișoara, cu afaceri în diverse domenii, iar celălalt este nimeni altul decât patronul formației CFR Cluj, Neluțu Varga.

JCS-Nina Curiţa