Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Cam atât vor plăti gugulanii care se aventurează în legări şi dezlegări de cununii, după ce Consiliul Local a aprobat actualizarea taxelor pentru activitatea de stare civilă pentru 2017.

Actualizarea taxelor pentru activitatea de stare civilă pentru 2017 a fost făcută la cererea Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, în vederea acoperirii cheltuielilor de organizare și funcționare a SPCLEP. Cel mai mult vor scoate din buzunar cei care doresc oficierea căsătoriei în alt loc decât Serviciul de Stare Civilă. Dacă până acum taxa era 0 lei, din 2017 crește la 200 de lei. Și taxa de preluare a dosarului privind desfacerea căsătoriei crește de la 500 la 600 de lei, la fel ca și taxele privind eliberarea duplicatelor de certificat de naștere, căsătorie sau deces, de la 1 la 10 lei. Verificarea în registrele de stare civilă (de la 0 la 20 lei), înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui și sexului (de la 13 la 20 lei) sau transcrierea, la cerere, în registrele de stare civilă române a actelor de stare civilă întocmite de autoritățile străine (de la 2 la 10 lei) sunt alte taxe actualizate prin HCL.

„Într-adevăr, până acum erau niște taxe mici sau deloc la unele capitole, motiv pentru care am considerat că este cazul să modificăm aceste sume într-un cuantum normal, firesc, pentru zilele noastre. Într-o ședință viitoare vom trece și amendamentul cu care eu am fost de acord, legat de persoanele cu nevoi speciale, cu handicap, șomeri, pensionari și alte categorii defavorizate, care să fie scutite de plata acestor sume”, a precizat primarul Felix Borcean. Ultima actualizare a taxelor de stare civilă la Caransebeș a fost făcută în anul 2012.