Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lecţia de română predată în versuri de doi poeţi bănăţeni, la Colegiului Naţional „Mircea Eliade”.

Poeţii Ion Căliman şi Ion Ghera s-au întâlnit, marţi, cu elevii Secţiei de Filologie a Colegiului Naţional „Mircea Eliade” din municipiu, cărora le-au vorbit despre vers, rimă şi ritm, dar şi despre literatura dialectală, pe care aceştia o cunosc atât de bine (Ion Ghera este preşedintele Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, iar prof. Ion Căliman – vicepreşedinte n.r.). Alături de cei doi s-au aflat Gheorghe Jurma, critic şi editor, şi Angelica Herac, referent în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin. Moderatoarea evenimentului a fost prof. Adela Lungu Schindler.

Pe durata unei ore, s-au citit poezii, s-au pus întrebări, şi, cel mai important, s-a încercat apropierea elevilor de poezie. Întâlnirea face parte din cadrul proiectului „Educaţie prin cultură, cu tineri şi pentru tineri”, pe care prof. Adela Schindler îl derulează în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

„Toate activităţile cuprinse în cadrul acestui proiect au avut în vedere apropierea elevilor de literatură, de folclor, de tradiţiile şi obiceiurile locului. Pe lângă întâlnirile pe care le-am organizat la clasă cu diverşi scriitori, poeţi şi oameni de cultură, elevii au făcut şi muncă de teren în satele bunicilor sau ale rudelor, de unde au surprins diverse obiceiuri şi tradiţii, precum cele de Crăciun, Paşte sau Făşang, iar mai apoi, rodul cercetării lor a fost prezentat în faţa colegilor”, ne-a declarat prof. Adela Schindler. Dacă Ion Ghera a citit versuri din creaţia proprie, Ion Căliman le-a prezentat elevilor cel mai recent număr al revistei în grai bănăţean „Tăt Banatu-i Fruncea”, şi a citit una din poeziile cărturarului Ştefan Pătruţ.

Acţiunea de marţi a fost plăcută nu doar pentru invitaţi, ci şi pentru elevii care, într-o formă s-au alta, se simt atraşi de lumea literelor şi care poate, într-o zi, vor aşterne pe hârtie mai mult decât propriile gânduri. „Mi-a plăcut foarte mult întâlnirea cu cei trei invitaţi şi tot ceea ce am aflat de la ei. Sunt lucruri care-mi vor folosi pe viitor, şi, cine ştie, care-mi vor deschide drumul spre ceea ce-mi place să fac, şi anume să scriu. Eu nu scriu poezie, ci tot felul de poveşti fantastice sau lucruri ce îmi trec prin cap”, ne-a spus Sebastian Bârcu, unul dintre elevii prezenţi la activitate. La rândul său, Ion Ghera ne-a declarat: „Elevii au fost minunaţi, receptivi şi, în acelaşi timp, interesaţi de poezie. Sper ca pe viitor, dacă nu au simţit necesitatea poeziei până acum, să o simtă de azi înainte”.

Roxana Bălan Nafiru