Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – În sala de expoziţii a Muzeului din Caransebeş pot fi văzute obiecte ale celor ucişi de comunism.O mică parte din crimele fostului regim comunist vor fi aduse în atenţia cărăşenilor de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, începând din 1 martie, prin vernisajul expoziţiei „Numitorul comun-Moartea“.

Realizată de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Muzeele de Istorie din Cluj, Turda şi Aiud, expoziţia-document se doreşte a fi rezultatul unui efort de cercetare a trecutului recent, ce a luat naştere la iniţiativa istoricului Marius Oprea. Potrivit directorului Muzeului din municipiul de pe Timiş şi Sebeş, Adrian Ardeţ, expoziţia prezintă acţiunile de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, executaţi de Securitate între anii 1948-1952, acţiuni bazate pe cercetări de teren întreprinse între anii 2007-2010 de către istorici şi arheologi.

„Este vorba de 22 de persoane executate prin împuşcare în Transilvania şi Banat, cei ucişi fiind îngropaţi fie în gropi individuale, fie în gropi comune, cu două victime, cum a fost cazul celor patru luptători descoperiţi şi deshumaţi pe raza comunei Teregova“, a spus Adrian Ardeţ. În sala de expoziţii a Muzeului din Caransebeş vor putea fi văzute obiecte descoperite asupra celor ucişi, fotografii de familie sau provenite din arhiva fostei Securităţi, imagini video de la deshumări şi interviuri cu urmaşii sau apropiaţii celor executaţi.

„Expoziţia se adresează, în primul rând, elevilor şi studenţilor, dar şi tuturor celor care doresc să cunoască atrocităţile Securităţii la începuturile regimului comunist în România“, a mai adăugat Adrian Ardeţ, cel care îi invită pe gugulani, cu această ocazie, să treacă pragul Muzeului pentru expoziţia care va putea fi urmarită până în 25 martie.

Lidia Almăjanu