Număr record de zimbri născuţi în Munţii Ţarcu - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

ARMENIŞ – De la Măgura Zimbrilor vin numai veşti bune! Numărul zimbrilor născuţi în libertate este în creştere!

Eforturile depuse de cei de la WWF România şi Rewilding Europe au dat roade. Obiectivul proiectului LIFE RE-Bison „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România“, implementat de cele două asociaţii cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, alături de comunitățile locale, este atins: 15 zimbri s-au născut într-un singur an în pădurile din Munţii Ţarcu, un număr record de exemplare, după cum susţin specialiştii de la WWF România.

„Avem vești bune din Măgura Zimbrilor, zona de resălbăticire a zimbrilor din Munții Țarcu! Săptămâna aceasta am monitorizat un grup de zimbri aflați în libertate, format din 20 de femele cu 5 viței, 2 pui născuți chiar în anul acesta. Am ajuns la un număr record de zimbri născuți în sălbăticia Carpaților Meridionali, într-un singur an: 15! Zimbrii se bucură de umbra pădurii, foarte plăcută în zilele călduroase!“, au precizat cei de la WWF România.

Cea mai mare populație de zimbri din România, peste 100 de exemplare, se află în Banatul Montan şi cutreieră în libertate deplină Situl Natura 2000 din Munții Țarcu. Zimbrii sunt constant monitorizați prin colare GPS, iar observațiile directe sunt făcute cu ajutorul rangerilor implicaţi în acest proiect de succes. Lor li s-au alăturat angajaţii de la Romsilva, dar și colaboratori locali.

JCS-Nicoleta Moraru

Foto: Matei Miculescu