Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ion Cubin, un pompier din cadrul Detașamentului Reșița, nu a uitat că este un salvator de vieți nici măcar în timpul liber!

Duminică, în jurul orelor 13.45, s-a produs un accident de circulație în zona localității Gherteniş, unde un autoturism cu cinci persoane la bord (o familie cu trei generații, părinți, copil de aproximativ 8 ani și bunici) s-a răsturnat în afara părţii carosabile, la o distanţă de aproximativ 6 metri de şosea. În secundele imediat următoare producerii accidentului, se afla în deplasare, în timpul liber, în aceeași zonă și un pompier din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița, care imediat ce a văzut maşina răsturnată a oprit să vadă despre ce e vorba.

„Fără a pierde timp prețios, a evaluat într-o clipă situația, pericolele care sunt sau care ar putea apărea, modul de acțiune și priorităţile intervenţiei de salvare a persoanelor prinse în mașina răsturnată care în orice moment putea să ia foc. Imediat, alte două mașini au oprit la locul accidentului și câțiva oameni și-au oferit ajutorul, salvatorul pompier coordonându-i și formând un lanț uman, pentru a acționa împreună la scoaterea victimelor. Salvatorul a încercat să ajungă prima dată la copil, dar toate portierele mașinii erau blocate, astfel că a trebuit să găsească o soluție pentru a deschide portiera din dreptul copilului, folosind o creangă din stufărişul de vegetaţie din locul producerii accidentului pe post de pârghie şi a evaluat rapid starea medicală în care se afla copilul, pentru a vedea dacă prezintă vreun pericol mișcarea acestuia în timpul extragerii din maşină. După ce a stabilit că nu prezintă pericol de hemoragie sau traumatism la coloana vertebrală, a început procedura extragerii acestuia din mașină, lucru care nu a fost tocmai ușor din cauza faptului că acesta era foarte speriat, plângea și striga după părinţii lui. Salvatorul a câștigat încrederea copilului vorbind cu el, spunându-i ca e pompier, că e acolo ca să-i salveze pe toți, și că vor fi bine atât el, cât şi părinții și bunicii lui, astfel ca băiatul a devenit cooperant, reușind să-l extragă din mașină, şi lăsându-l în grija celorlalți oameni veniți în ajutor. La fel a procedat și cu ceilalți ocupanți ai autovehiculului, care au fost extrași din mașină în siguranţă. Timp de aproape 20 de minute, până la ajungerea echipajelor medicale, salvatorul a acordat îngrijiri medicale tuturor victimelor, asigurându-se că aceştia sunt în afara oricărui pericol. Acest salvator, pompierul cărăşean pe numele lui Ion Cubin, merită tot respectul și aprecierea tuturor, modul de acțiune în situații limită au lăsat să iasă la iveală anii de experienţă şi dăruire, ce înseamnă meseria de pompier militar, o meserie din inimă și pentru oameni”, spun cei de la ISU Semenic.

JCS-A.M.