Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O serie de locuri frumoase din judeţ, din diverse motive, nu sunt promovate nici prin indicatoare.

Județul Caraș-Severin nu duce lipsă de zone ce rivalizează sau chiar întrec în frumusețe locuri mult mai cunoscute din întreaga lume, vizitate anual de milioane de turiști. Din păcate, frumusețile naturale din Caraș-Severin sunt umbrite ori de acțiuni de distrugere, ori de neglijență sau primitivism. Un primitivism care, din păcate, nu ne face mai atractivi… Iar semnalele de alarmă trase de ONG-urile de mediu sunt de prea puține ori băgate în seamă de autorități.

Nu mai departe de zilele trecute, GEC Nera a realizat, cu ajutorul voluntarilor, o monitorizare a stării factorilor de mediu şi a biodiversității de pe teritoriul comunei Carașova, pe un traseu ce a inclus Cheile Carașului din interiorul Parcului Național Semenic-Cheile Carașului.

Concluzia a fost cât se poate de dureroasă: din cauza infrastructurii primitive de vizitare, patrimoniul natural al parcului este supus unor agresiuni specifice practicării turismului neorganizat, iar valorificarea prin ecoturism a mirificii lumi a Cheilor Carașului rămâne, deocamdată, doar o frază din strategiile de dezvoltare a județului. Printre problemele sesizate de voluntarii GEC Nera în cele două zile de monitorizare se numără lipsa de pe traseu a unor campări omologate, existența în multe locuri a unor zone neasigurate prin corzi ce prezintă risc ridicat de cădere, infrastructură în stare avansată de degradare, lipsa facilităților de acces și vizitare sau a panourilor de informare.

„De fiecare dată, lipsește «povestea» locului/obiectivului ca și mijloc tradițional de interpretare și atractivitate în ecoturism”, se arată în comunicatul GEC Nera.

În opinia reprezentanţilor ONG-ului cărăşean, soluția poate veni odată cu atragerea fondurilor europene disponibile în prezent prin diferite programe de finanțare ale UE.

Nina Curiţa