Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Schiatul este o activitate relaxantă şi plăcută, dar dacă nu se respectă anumite reguli de conduită pe pârtie, în orice moment se poate întâmpla o nenorocire.

Cum mişcarea este un lucru bun şi recomandat, din ce în ce mai mulţi părinţi îşi aduc copiii şi-i iniţiază în tainele schiului. Nimic rău în asta. Dar când părinţii devin inconştienţi și-şi lasă micuţii nesupravgheaţi pe cele mai periculoase locuri de pe pârtie, lucrurile se schimbă şi această conduită devine de condamnat. Mulţi părinţi au impresia, uneori pe bună dreptate, că micuţii lor se descurcă admirabil pe schiuri. Dar asta nu-i fereşte de potenţialele accidente care se pot întâmpla.

Duminică, în timp ce coboram pe Crucea de Brazi 2, aproape de finalul coborârii, unde înclinaţia pârtiei se modifică radical, m-am trezit cu un copilaş de aproximativ 5-6 ani în faţă. Nu aveam cum să-l văd din timp din cauza unghiului mort în care se afla. Am încercat să-l ocolesc, dar micuţul a schimbat brusc direcţia şi m-am trezit că singura soluţie pe care o am este să ma trântesc în marginea pârtiei, pentru a evita un contact cu el. Am căzut, nu m-am lovit, micuţul a scăpat neatins. Totul s-a terminat cu bine. Dar pe urmă mă întrebam unde or fi părinţii lui? Cum poate cineva să lase un copil atât de mic nesupravegheat pe cea mai periculoasă secţiune de pe pârtie? Încrederea în abilităţile copilului este deja vecină cu inconştienţa. Este adevărat, responsabilitatea este a celui care vine de sus. Dar în cazul în care cel care vine de sus se trezeşte în faţa faptului împlinit sau greşeşte şi nu mai poate evita contactul, cine are de suferit mai mult? În mod cert, copilul.

Serviciul Salvamont împarte flyere şi încearcă să responsabilizeze oamenii. „Recomandăm tuturor să aibă o conduită preventivă pe pârtii. Şi să nu-şi lase copiii nesupravegheaţi în nici un moment, indiferent de cât de bine ştiu cei mici să schieze. Un moment de neatenţie şi o zi frumoasă se poate transforma într-un eveniment nefericit“, ne spune şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin, Ioan Nistor.

Gândiţi-vă, dragi părinţi, că siguranţa copilului dumneavoastră este mai presus de orice. Staţi lângă ei şi protejaţi-i! Copiii sunt mici şi fragili şi nu conştientizează riscurile la care se expun. Dar voi, ca părinţi şi ca adulţi, sunteţi obligaţi să le conştientizaţi!

JCS-Flavius Militaru