Nu există legătură între prăbuşirea Cascadei Bigăr şi Păstrăvăria Miniş! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de mai multă lume!

„Rochia de mireasă a căzut! Oricât de triști suntem, povestea va continua și natura va crea o rochie mult mai frumoasă. Doar oamenii de la stavila Păstrăvăriei Miniș să accepte in sfârșit sfatul că nu trebuie să dirijeze apa cum doresc ei!“, susţine profesorul universitar Gheorghe Popovici, un cunoscut promotor al frumuseților turistice din Caraș-Severin.

Mircea Jumanca, ghid de turism și activist pentru protecția mediului, declara pentru Deutsche Welle România că motivul prăbușirii Cascadei Bigăr a fost intervenția omului: „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”.

Jumanca a fost contrazis imediat de Romsilva, care susţine că este falsă informaţia că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniş: „Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei. Așa cum am precizat, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului“.

JCS-Nina Curiţa

FOTO: Tion

7 Comentarii

 1. rica venturiano Reply

  Parerea mea este sa se faca o comisie parlamentara, care sa stabileasca cauzel….ca numia asa NU vom afla nimic. Tampenia cu pastravaria a aruncat o marele reporter Radio Popovici care moare de grija Cascadei…. Acum se inroseste FB de cu toti care au grija cascadei. Care dupa unii era cea mai frumoasa…sa fim seriosi era frumoasa , dar, nu cea mai frumoasa. Sunt ONG +autoritati care trebuia sa prevada acesta distrugera … acuma toti vor programe europene , finantate, protocoale. …dar pana acum ce au pazit…boala veche …bagatu-l in seama la romani. Toata lumea stia …dar, nimeni nu a făcut absolut nimik.

 2. Saraca cascada in sus si in jos, dar cand mergeati cohorte si va lasati gunoaiele pana si in acea grotă de la cascada Bigăr, atunci nu mai era saraca cascada.
  Sau ca cei ce se ingrijeau de acel loc frumos, nu faceau nimic ca oamenii sa nu mai arunce peste tot.
  Era plin de măşti anul trecut pe jos peste tot, lasate de turistii „iubitori” de natura.

 3. Pai era la mintea cocsului ca nu are legatura una cu alta.
  Dar … in rumania mereu este cineva vinovat (insa niciodara rumanul de rand), daca nu este vinovat arbitrul sunt vinovati tiganii si daca nu sunt vinovati tiganii atunci sunt vinovati drumarii iar daca nu sunt vinovati nici drumarii atunci cu siguranta sunt vinovate „autoritatile”.
  Dar … ma bucur ca acum am scapat de cohortele de turisti care-si faceau de cap acolo si pe deasupra si incurcau toata circulatia pe drumul Anina – Bozovici (mergeau cu maxim 50 km/h pe acolo si adunau coloane de masini in urma lor).
  Sper ca acum linistea dinaintea turistilor va reveni in zona.

  • Mai Adrian, in ultimii 30 ani de cele mai multe ori au fost autoritatile de vina.
   Este pacat ca s-a stricat cascada. Nu te poti bucura.
   Sper sa mai fie si turisti, care insa sa se comporte civilizat acolo.
   Cam cu cat ai vrea tu sa circuli cu autovehiculul pe acolo? Crezi ca pe toate DN-urile se preteaza 90 km/h? Pe serpentinele alea si acele alea de păr de pe DN57b, 50-60-70 km/h e rezonabil.

   • Da, eu merg cu 90 km/h in 80% din drum pentru ca drumul permite si totodata pentru ca legea imi permite. Nu merg cu 70 km/h si nici cu 80 km/h pentru ca daca merg asa ii voi incurca pe cei care merg cu 90 km/h.
    Daca nu pot circula cu viteza pe care o permite legea si drumul respectiv, nu ma bag pe drumul asa pentru ca nu vrea sa devin un bolovan in mijlocul drumului pe care toata lumea sa fie obligata sa-l ocoleasca. Foarte simplu.

Adaugă comentariu