Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de mai multă lume!

„Rochia de mireasă a căzut! Oricât de triști suntem, povestea va continua și natura va crea o rochie mult mai frumoasă. Doar oamenii de la stavila Păstrăvăriei Miniș să accepte in sfârșit sfatul că nu trebuie să dirijeze apa cum doresc ei!“, susţine profesorul universitar Gheorghe Popovici, un cunoscut promotor al frumuseților turistice din Caraș-Severin.

Mircea Jumanca, ghid de turism și activist pentru protecția mediului, declara pentru Deutsche Welle România că motivul prăbușirii Cascadei Bigăr a fost intervenția omului: „Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”.

Jumanca a fost contrazis imediat de Romsilva, care susţine că este falsă informaţia că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniş: „Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei. Așa cum am precizat, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului“.

JCS-Nina Curiţa

FOTO: Tion