Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Spunea Marius Vodiţă, reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, vorbind de poluarea de care se plâng cetăţenii.

În ultima vreme, subiectul poluării din zona vechiului combinat siderurgic a fost adus în actualitate, atât la nivelul urbei, în Consiliul Local, cât şi la nivel de judeţ, sub cupola Palatului Prefectural.

„Am primit solicitări din partea cetăţenilor, atât noi, cât şi Garda de Mediu, ne-a spus Marius Vodiţă, reprezentând Agenţia pentru Protecţia Mediului. Societatea se află într-o procedură de reglementare din punct de vedere al activităţii, conform Legii 278. Sunt probleme pe care le-am constatat şi noi, făcând nişte măsurători în zonă, sunt depăşiri care înseamnă emisii fugitive şi ca urmare a acestui fapt am solicitat o întâlnire la sediul Agenţiei, în urmă cu câteva zile, cu societatea şi Garda de Mediu, Comisariatul Judeţean Caraş-Severin. Am cerut societăţii să ne prezinte cauzele – pentru că în mod normal nu ar trebui să existe emisii sau să existe nu la intensitatea pe care o reclamă cetăţenii – şi un program de măsuri care ţin de strategia societăţii, mai ales că sunt în procedură de reautorizare din punct de vedere al mediului. Acest program a fost înaintat, sunt nişte măsuri pe termen foarte scurt şi nişte măsuri care ar implica oprirea activităţii, şi asta conform programului ar fi luna august anul viitor, timp de o lună, în care se poate interveni pe acoperiş şi pe hale unde sunt probleme de scăpări fugitive de praf. Cauzele, aşa cum s-a comunicat, reprezintă în principal deschiderile halelor care sunt foarte mari, atât pe capete, cât şi în laterale, şi se lucrează la închidere cu uşi, chiar în această perioadă noiembrie-decembrie“.

vodita

Au existat şi voci care s-au întrebat de ce punerea la punct a lucrurilor va fi amânată până anul viitor, în august. Marius Vodiţă a explicat: „Activitatea este monitorizată şi pot să spun că în procedura de reglementare va avea loc o dezbatare publică. Adică dacă societatea sau orice altă societate are o problemă de mediu, nu este numai problema societăţii, ci şi a autorităţilor de mediu şi a cetăţenilor, care trebuie rezolvată! Eu sunt convins că există posibilitatea să se rezolve, poate şi puţină înţelegere de la cetăţenii direct afectaţi, pentru că este vorba despre strada Rândul III, Muzicescu şi Ştefan cel Mare. În zona respectivă s-au manifestat depăşiri ale limitelor admise. Deci va fi şi o dezbatere publică, pot să participe sau sunt chiar rugaţi să participe, este un moment care aparţine cetăţenilor sau publicului interesat, în care trebuie să găsim cele mai bune soluţii, nu de închiderea unei activităţi, ci de funcţionare în continuare. Nu cred că cineva din oraşul ăsta îşi doreşte ca ultima fărâmă de industrie să fie închisă“.

Vizavi de acea întrerupere a activităţii de aproximativ o lună, în august anul viitor, şeful de la APM a precizat: „Este vorba despre un program de măsuri, de o strategie a societăţii, de o intervenţie acolo unde, din cauza vremii, din cauza vechimii, pentru că discutăm de o hală de 200 de ani, nu de una nouă. În cazul unei investiţii noi, nu ar fi probleme de genul acesta, pentru că distanţa ar rezolva şi eventualul deranj pe care l-ar putea produce. În cazul nostru, oraşul s-a născut în jurul unei fabrici şi limita proprietăţii rezidenţiale se confundă cu limita incintei industriale, sunt probleme“.

balean

Sancţiuni cu nemiluita

Marius Bălean, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, a completat tabloul situaţiei cu verificări şi amenzi: „Legat de obiectivul TMK avem nenumărate sancţiuni. Este în vizorul nostru, colegii de la Comisariatul Judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu au fost în control, au fost aplicate mai multe sancţiuni şi avem şi câteva măsuri lăsate pentru perioada următoare. Vom reveni la societatea TMK să verificăm dacă acele măsuri au fost îndeplinite. În perioada următoare, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, vom face un control comun asupra mai multor obiective“.

Nu trebuie uitat faptul că reprezentanţii TMK Reşiţa au publicat deja planul de măsuri menite să reducă emisiile accidentale de praf de pe platforma societăţii, care se întinde până anul viitor, în luna august.