Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Deși trebuia inaugurată de mulți ani, uzina realizată pe fonduri europene de AquaCaraș ar putea fi pusă în funcțiune de abia acum! Subiectul a fost pus în discuție la dezbaterea de la Caransebeș, prilejuită de prezentarea noului proiect european de introducere a rețelelor de apă și canalizare în județ, în valoare de peste 200 de milioane de euro!

Primarul Felix Borcean a fost cel care a amintit că noua uzină de apă de pe strada Muntele Mic (foto arhivă JCS – 2020) trebuia să funcționeze deja. „Stația de tratare a apei ni se tot promite că se inaugurează de vreo 6 ani, e terminată, era terminată de când am devenit primar în 2016, am avut la promisiuni de inaugurare… Trebuia vinerea asta inaugurată (12 aprilie-n.r.), acum se motivează faptul că drumul de acces arată cum arată, ăsta nu-i un motiv, că vine ministerul și se supără din cauza drumului. Am pregătit și drumul, dacă nici cu asta nu vă înduplecăm, nu știu ce să mai facem!”, le-a transmis edilul celor de la AquaCaraș.

A adus puțină liniște în acest subiect Daniel Basaraba, oficialul operatorului de apă-canal precizând: „Constructorul italian care a preluat finalizarea uzinei se află în probe tehnologice. Calitatea apei va crește în scurt timp, e și constructorul de la stația de tratare a apei aici, se fac eforturi să se intre în probele tehnologice ca să pornească o dată.”

Iar italienii, găsiți cu chiu, cu vai, după cinci licitații, ca să finalizeze lucrarea începută de alții, au adăugat că nu a fost deloc ușor să termine proiectul, unul gândit de altcineva, care a trebuit luat la verificat în amănunt. „Pentru noi a fost o lucrare destul de dificilă sub aspect tehnic, pentru că lucrarea a fost făcută de altcineva, gândită de alticneva, a trebuit să o reluăm, să investigăm detaliu. Un alt aspect important a fost partea de finanțare, cu întârzieri mari din partea ministerului!”, au amintit reprezentanții constructorului italian.

„A mers greu, când o inaugurăm, înainte sau după alegeri?”, a întrebat la final președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, acesta fiind asigurat că noua uzină de apă a Caransebeșului va începe să funcționeze în foarte scurt timp, evident, înainte de alegerile din iunie.

JCS-R.M.