Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta ne asigură regizorul Mc Ranin despre spectacolul pus în scenă – „Adulterul sau Central Park West“, după piesa lui Woody Allen!

Cea de-a treia premieră a Teatrului de Vest Reşiţa va fi prezentată joi, 29 aprilie 2021, la Caransebeş, pe scena Casei de Cultură „George Suru“. Managerul teatrului reşiţean, Florin Gabriel Ionescu, a explicat de ce la Caransebeş şi nu la Reşiţa: „Deoarece la Reşiţa teatrul este închis, coeficientul de infectare fiind peste 3 la mia de locuitori. Nu puteam aştepta raportarea de miercuri, pentru a decide dacă vom putea ţine premiera la Reşiţa. Dacă raportarea va fi sub 3, vom putea programa premiera după Paşti şi la Reşiţa. La Caransebeş am avut şi în trecut premiere, când situaţia Covid nu ne-a permis să deschidem scena la Reşiţa, de aceea îi mulţumesc lui Ioan Cojocaru, directorul Casei de Cultură <<George Suru>>, pentru parteneriatul pe care-l avem împreună“.

Aflat la prima colaborare cu Teatrul de Vest, Mc Ranin semnează deopotrivă regia şi scenografia, preferinţa pentru acest autor datorându-se propriului umor care, aşa cum, susţine regizorul, se potriveşte cu scriitura lui Woody Allen, spectacolul fiind ca o şaorma cu de toate: „M-am gândit să vin la Reşiţa cu o premieră, pentru că toată lumea are nevoie în perioada asta de comedie, pentru că puteam să am, la dimensiunea pe care o are trupa, o distribuţie corectă. Eu plec de aici cu bucuria că un actor, cum este Robert, care e foarte ezitant la început, şi-a găsit personajul şi a înţeles că s-au decantat lucrurile, e o mare satisfacţie. Sau când vezi că un actor care a jucat foarte mult pentru copii şi în viaţă, prin Reşiţa, este altfel ca personaj şi performează într-o zonă care este interesantă, e o mare satisfacţie. Când întâlneşti o actriţă la început de carieră, despre care Robert zice că nu a mai văzut-o aşa pe scenă, în scurtele lor colaborări, asta înseamnă că ne-am făcut, într-un fel, datoria de regizor pedagog. Penciulescu spunea că în primul rând regizorul trebuie să fie un pedagog. Eu nu am venit aici ca să fac o maimuţăreală, am luat lucrurile aşa cum sunt“.

Mc Ranin a spus că tot ce a pus în scenă face parte din magia teatrului: „Am găsit mobila la un preţ foarte avantajos, am refăcut-o noi total, avem nişte obiecte adevărate în scenă. Am adus materialul de la Londra (n.r. pentru sacoul lui Robert), fiindcă era foarte important pentru mine să fie lucruri adevărate, pe Sorin l-am îmbrăcat într-o draperie pe care am găsit-o aici, într-un magazin, fusta aceea (n.r. în care e îmbrăcată Ana Maria Cizler), totul, de la pantofi la muzică, lumină, deşi nu e mare lucru, face parte din magia teatrului. Deci, se poate în orice loc, oriunde în lume, să ai calitatea unui spectacol pe care o ai în orice mare capitală şi este o formă de respect pe care o ai faţă de comunitate şi faţă de meseria pe care o faci. Nu am nimic de demonstrat. Important e dacă lumea o să râdă la spectacol. Vor fi fericite şi nevestele, şi amantele, şi cei înşelaţi vor fi răzbunaţi, e un spectacol pentru toată lumea, şi intelectualii se vor regăsi, e şi ceva psihologie, e ca o şaorma cu de toate“.

În noua premieră au fost distribuiţi actorii: Rusalina Bona, Ana-Maria Cizler, Sorin Fruntelată, Robert Danci şi Andrada Samoilă. Dintre aceştia, Sorin Fruntelată a mărturisit că a fost o mare provocare colaborarea cu regizorul: „Întâlnirea pe scenă cu domnul Ranin, avându-l la manşă, a fost o mare provocare şi o frumoasă colaborare, de care sperăm să mai avem parte. Punându-ne în faţa unui text cum este al lui Woody Allen şi al umorului de tip Woody Allen, a fost ceva destul de greu de digerat, pentru că e altceva decât eram noi obişnuiţi. Asta este şi marea taină a noastră, a actorilor, căutarea şi găsirea acelor pârghii care să ne ducă pe calea realizării personajelor pe care le doreşte regizorul alături de noi“.

Şi Rusalina Bona a făcut câteva precizări referitoare la rolul interpretat: „Am primit un personaj care mi-e total opus, iar asta m-a ajutat să mai schimb anumite lucruri la mine, să mai descopăr nişte valenţe. Personajul este o femeie care nu prea are valori şi care, la vârsta pe care o are nu s-a regăsit, iar eu consider că m-am găsit pe mine, fiindcă ştiu exact unde sunt, ce am de făcut“.

Spectacolul se va juca, aşadar, în premieră la Caransebeş, joi, 29 aprilie 2021, de la ora 18.00.

JCS-Alexandra Gorghiu