REŞIŢA – Faptul că nu mai avem decât zece bolnavi internaţi în judeţ, plus unul la Timişoara, nu înseamnă că spitalele suport COVID-19 vor reveni la funcţionalitatea dinaintea epidemiei!
În momentul de faţă e greu de anticipat evoluţia îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, dacă vom ajunge pe zero sau dacă revenirea în ţară a celor care au fost blocaţi de pandemie în alte ţări nu va genera un alt val de infectări, chiar la noi, în judeţ. Ne referim la perioada imediat următoare, dar cu atât mai mult, aşa cum estimează epidemiologii din lume, la cel de-a doilea val mare, prognozat în toamnă.
În aceste condiţii nu se poate renunţa atât de uşor la ceva ce s-a construit tot prin renunţare şi, evident, sacrificii. Ne referim la spitalele suport COVID-19 de la Reşiţa şi Caransebeş, unde sunt tratate aceste cazuri: „Dacă vom avea cazuri tot mai puţine, a specificat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, Daniel Borgros, probabil că se va reveni la funcţionarea normală a secţiilor, care acum sunt rezervate pentru pacienţii COVID-19. La Reşiţa, avem o asemenea secţie la Staţionar III, la Infecţioase, unde sunt amenajări speciale pentru suspecţi de COVID-19 şi pentru confirmaţi cu noul coronavirus. Mai este, de asemenea, la SJU secţia de Oftalmologie care a fost amenajată şi care, probabil, va reveni la specialitatea iniţială după ce va trece acest pericol. În afară de circuitele speciale de la UPU şi de la ATI, rămâne acea secţie pentru principalele cazuri. Probabil că spitalele, împreună cu DSP, vor lua în calcul revenirea la funcţionalitatea anterioară, dacă lucrurile vor evolua spre bine şi vom scăpa cu faţa curată, însă treptat. După cum şi măsurile de combatere a răspândirii noului coronavirus se ridică treptat, tot treptat se va reveni şi la normalitate, din punctul de vedere al spitalelor. Totuşi, această arhitectură nouă de suport COVID-19 va rămâne, în mare parte, pentru că nu ştim dacă nu, cumva, în toamnă vom avea o nouă provocare cu acest virus“.
Reprezentantul DSP CS a precizat că la Reşiţa, la Staţionar III sunt 32 de paturi pentru cei confirmaţi cu COVID-19, pe secţia Infecţioase, iar pe secţia de Pneumologie sunt 28 de paturi pentru cei suspecţi. La Staţionar I, pe secţia ATI sunt şase paturi pentru suspecţi şi cinci paturi pentru pacienţii confirmaţi. Aşadar, avem în total 71 de paturi pentru COVID-19, numai la Reşiţa. De asemenea, la Caransebeş sunt 62 de paturi pentru pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus şi 35 de paturi în aşa-numitele zone tampon care, la nevoie, pot fi mărite.
Potrivit raportării de luni, în Caraş-Severin au rămas tot 112 confirmaţi cu SARS-CoV-2, din care 84 de persoane au fost declarate vindecate, respectiv 37 la Reşiţa şi 47 la Caransebeş. A crescut însă alarmant numărul celor izolaţi la domiciliu, care a ajuns la 1928. În carantină instituţionalizată mai sunt 93 de persoane, 16 au ieşit şi o persoană a intrat, conform informaţiilor de luni, puse la dispoziţie de DSP CS, care a raportat şi numărul persoanelor testate până în acest moment, respectiv 1500.
JCS-Alexandra Gorghiu