Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Trecerea în noul an aduce o serie de schimbări în privinţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice companiilor de asigurare să modifice tarifele de primă pentru RCA mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificată, precum şi acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare.

Norma ASF privind RCA face parte dintr-un set de trei norme adoptate de ASF, care vizează măsuri prudenţiale cu impact direct asupra solidităţii industriei asigurărilor, predictibilităţii tarifelor RCA şi protecţiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

În plus, ASF interzice asigurătorilor RCA şi intermediarilor acordarea oricăror avantaje colaterale asiguraţilor la încheierea poliţelor de asigurare RCA, iar oferta asigurătorului trebuie să fie valabilă pentru o perioadă de minimum trei zile şi să conţină în mod obligatoriu informaţiile următoare – prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă şi data până la care oferta este valabilă.

Au fost limitate reducerile ce pot fi acordate iar intermediarii trebuie să încaseze banii direct în contul asigurătorului, în cazul plăţilor în numerar banii urmând să fie viraţi în cel mult cinci zile lucrătoare. Activităţile de constatare şi lichidare a daunelor vor putea fi externalizate, fiind stabilite noi reguli şi termene vizavi de acestea. De exemplu, reconstatările trebuie efectuate în maximum trei zile lucrătoare, în condiţiile în care până acum nu exista un astfel de termen.