Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Situaţia se referă la organismele ce gestionează domeniile celui mai împădurit judeţ, Caraş-Severinul, dar nu au personalitate juridică, fiind subordonate altora din Timişoara sau Bucureşti.

Problemele legate de tăierile ilegale de păduri au fost din nou puse pe tapet sub cupola Palatului Prefectural, când Garda Forestieră şi Direcţia Silvică au prezentat informări asupra activităţii derulate anul acesta, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social. Potrivit documentelor oficiale ale celor două foruri, în 2017, tăierile ilegale de arbori au însumat 3.116 metri cubi, dintre care 1.750 din fondul forestier administrat de către Direcţia Silvică, iar restul de 1.366 metri cubi, constataţi de reprezentanţii Gărzii Forestiere Judeţene, totalizând un prejudiciu de 937.782 lei.

Liderul sindical Nicolae Drăgan sesiza faptul că a putut citi în presă că sunt dezgoliţi munţi întregi, dar că nimeni nu păţeşte nimic, susţinând că trebuie pus odată piciorul în prag. Mai ales că doar în primele zece luni ale acestui an s-au tăiat şi legal aproape 600.000 de metri cubi de lemn, în condiţiile în care, în trecut, se tăiau undeva la 200-250 de mii. „În doi ani, un milion de metri cubi, în patru ani, două milioane de metri cubi, în şase ani, nepotul dvs, dle prefect, al meu, zice că mai vine la tata la pădure! Vine la deal gol! Trebuie să avem mare atenţie, nu ştiu câte milioane de metri cubi au pădurile cărăşene, dar în doi ani, un milion de metri cubi mi se pare cam mult“, exclama liderul sindical.

Dar dincolo de golitul pădurilor, oamenii se plâng în continuare că nu au primit lemne de foc. Mai rău, ajung să dea în Caraş-Severin, cel mai împădurit judeţ, undeva la 250-400 de lei pe metrul cub de lemne, în condiţiile în care, în alte judeţe, se dă undeva la 150 de lei. Iar decretarea pădurilor virgine – care ocupă cam jumătate din ce avem –, le oferă o anumită protecţie, dar regulile impuse fac rău comunităţilor. „Sunt lemne căzute de pe picior, din cauza vântului sau din altele, acolo putrezesc, şi oamenii mor de frig! Şi se duc şi dau 250 de lei pe metrul cub, până la 400. Am vrut să văd situaţia pe toată ţara şi, pe cuvânt, mi-a fost ruşine că sunt din Caraş-Severin! Nu se poate ca într-un judeţ precum Bihorul să fie 150-200 de lei metrul cub, iar în Caraş-Severin – de la 250, până la 400. Şi doar până la 90 de kilometri ţi-l transportă la preţul ăsta“, preciza Drăgan.

Alt lider sindical, Jivomir Tovladiaţ, remarca faptul că nici Garda Forestieră, nici Direcţia Silvică de la noi din judeţ nu au personalitate juridică, fiind subordonate Timişorii, respectiv capitalei. Adică noi, judeţul cel mai împădurit judeţ al ţării, primim recomandări şi ordine de la alţii care nu prea au păduri, situaţie deloc normală.

„Ce spuneaţi cu Garda, că e la Timişoara, şi eu sunt de acord cu tot ce aţi spus şi pot să spun clar că că de ce să fie acolo!? Până la urmă, capitala-i capitală, dar mai lasă şi la necăjit, la săraci cum zice colegul meu, spunea prefectul judeţului, Matei Lupu, indicând spre Nicolae Dragomir. Iar cu lemnul, aşa este, suntem într-o situaţie… Bine că-l mai avem în Caraş. Poate e bine că s-au făcut şi acele rezervaţii, că altfel se tăia tot“.