Caraş-Severin, Romania

DALBOȘEȚ – „Oamenii sunt mai sănătoşi şi mai puternici cu cât sunt mai ataşaţi de rădăcinile lor pentru că ele sunt parte din identitatea fiecăruia. De aceea, a-ţi pierde legătura cu rădăcinile e un mare pericol”. N-o spunem noi, ci dr. Nistor Becia, psiholog originar din Dalboşeţ, din 2008 stabilit în capitala Ţării Galilor!

Ajungea acolo după ani de zile în care îmbrăcase uniforma militară şi apoi pe cea de jandarm. Numai că, curios din fire, se-apucase să studieze psihologia la „Spiru Haret” şi să buchisească limba engleză în cursuri on-line, căci multe cărţi de psihologie erau scrise în engleză.

Unii ar putea zâmbi citind asta căci… ce faci c-o diplomă de la Spiru Haret? Însă învăţământul britanic are multe universitati private, iar britanicii sunt interesaţi de ceea ce ştii. Nistor s-a convins vizitând Cardiff-ul la invitaţia unei cunoştinţe şi depunându-şi cv-ul la un spital pentru deţinuţi cu afecţiuni mentale. Nu mică i-a fost surpriza când s-a trezit angajat ca asistent psiholog, deşi nu-şi dădea multe şanse. I-au deschis drumul experienţa de militar şi cea de jandarm, engleza buchisită on-line şi… diploma de la Spiru Haret.

Greul abia acum începea căci, pentru a fi psiholog acolo, e musai să ai doctoratul. Iar asta, la britanici, presupune practică la greu. În 2018, almăjanul nostru îşi lua doctoratul, iar acum e „Chartered Psychologist”, cel mai înalt grad în Societatea Psihologilor din Marea Britanie, unde e membru din 2008. Este şi psiholog principal cu atribuţii de manager în consiliul de sănătate pe zona Cardiff-Swansea. Ca o recunoaştere a meritelor sale, recent, guvernul galez l-a cooptat pentru a activa în proiecte legate de migraţie.

La toate acestea trebuie adăugat că, în iulie 2021, sub conducerea sa, a luat fiinţă filiala britanică a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR). Pe când era în ţară, fusese invitat de câteva ori la microfonul Radio Reşiţa, cunoscându-l astfel pe şeful UZPR, regretatul Doru Dinu Glăvan. După plecare, legătura a continuat, Nistor scriind articole pe diverse teme atât pentru a nu uita limba română, cât şi pentru că articolele lui stârneau interesul. Până când şeful UZPR i-a sugerat să pună bazele filialei birtanice, care acum numără 15 membri şi mulţi colaboratori.

S-au adunat multe pe capul lui Nistor. Aşa încât, de puţin timp, a lăsat-o la cârma UZPR-ului britanic pe Alice Năstase Buciuta, jurnalistă originară din Bucureşti şi stabilită de ani buni la Londra, a cărei voce a devenit familiară ascultătorilor Radio Londra. Cum însă sângele apă nu se face, Nistor nu şi-a uitat satul natal.

Recent, dr. Nistor Becia şi-a lansat acasă cartea „Autismul şi viaţa pe spectrul autismului”. Este un ghid practic, al treilea pe care-l publică, inspirat de unul dintre proiectele pe care le conduce în Ţara Galilor şi pe care-l vrea replicat cu colegii din România întrucât, în ţară, acest domeniu este la început. „Vin destul de des în ţară deoarece am o colaborare strânsă cu Centrul Internaţional de Dezvoltare Personală «Otilia Todor» şi Asociaţia Feuerstein din România. La Dalboşeţ, m-am simţit ca atunci când eram elev şi se dădeau premiile la căminul cultural. I-am avut alături pe dascălii mei. Dan Stoinel, cel care m-a învăţat să scriu şi să citesc, a fost moderatorul evenimentului. D-na prof. Icoana Budescu mi-a fost dirigintă”, aflăm de la Nistor. În sală au fost şi colegi de la Braşov, printre care Otilia Todor şi Camelia Băncilă, alături de care a publicat în mai multe rânduri. Au mai participat Alina Mondoc, directoarea şcolii din Dalboset, şi alţi cinci directori de şcoală din zonă.

Nistor l-a invitat şi pe Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al jandarmilor cărăşeni, care n-a putut să ajungă deoarece era în misiune la… Braşov. Acolo unde urma să meargă şi Nistor împreună cu colegii săi. Văzându-se cu Săndulescu, avea să afle că acesta vorbise despre Nistor cu col. Marius Militaru, şeful serviciului de comunicare al Jandarmeriei Române, care  vroia să-l întâlnească. Aşa s-a dezvoltat o colaborare. Cei doi vor să publice împreună o lucrare care combină cunoştinţe teoretice şi practice din România şi Marea Britanie.

„Mi-am construit o viaţă în Marea Britanie, dar menţin legături puternice cu România. Mi-e dor de prietenii din România cu care ţin legătura, mi-e dor să mă plimb şi să văd anumite locuri, dar Marea Britanie e precum a doua mea mamă. Îmi place să cred că sunt la începutul carierei şi mai sunt multe de realizat. Unul dintre obiective este să construiesc cât mai multe legături între cele două lumi”, încheie Nistor.

Românii din ţară îl fac mândru pentru că au arătat lucruri frumoase, dovedind Europei bunăvoinţa şi spiritul românesc. Pentru românii din lume e important să-şi înţeleagă rădăcinile şi să nu le uite. Aşa cum el însuşi nu le uită.

JCS-Ionel Ivaşcu