CARAȘ-SEVERIN – Despre costurile faraonice ale pistei care se suprapune, pe sute de kilometri, cu traseul de drumeție, fostul șef al județului spune că ele nu trebuie neapărat să însemne asfaltare peste tot, ci toate amenajările necesare!
Zilele trecute, Alin Ușeriu, coordonatorul Via Transilvanica, nu s-a arătat deloc încântat despre suprapunerea traseului gândit pentru drumeție cu pista de biciclete care l-ar putea strica, mai ales prin asfaltare, în mai multe zone ale țării. Acesta s-a arătat revoltat și de „marile tunuri“ care se tot dau pe la noi, dar și de costurile impresionante ale proiectului: „La acest preț ar trebui să pună nisip aurifer pe toată lungimea, dacă nu-i asfalt!“
Explicațiile, în cazul județului nostru, au venit de la Romeo Dunca, care spune că 100.000 de euro pentru fiecare din cei peste 700 de kilometri de piste „nu trebuie neapărat să însemne asfaltare. Realizarea proiectului de cicloturism în Caraș-Severin e o șansă deosebită! Dacă în regulamentul ce va trebui aplicat se spune clar că amenajarea pistei de biciclete trebuie să cuprindă studii, proiectare, lucrări de corectare a pantelor, marcare a potecile și drumurilor realizate, mobilare, asfaltare sau macadam ori curățire a potecilor naturale și lărgirea lor, trebuie să citim bine și să se acționeze doar după ce lucrurile sunt clare! A se asfalta Via Transilvanica e o mare prostie, de vreme ce farmecul ei e tocmai naturalețea traseului și împrejurimile pline de farmec și verdeață.“
În total, vorbim despre „68 de milioane de euro fără TVA“, iar fostul oficial și-a manifestat speranța ca, pentru „aceste sume imense“, pixul pentru „corecțiile ce trebuie făcute pe mai mult de jumătate din întregul traseu“ să ajungă în mâinile unora care „înțeleg farmecul acestei dezvoltări pentru care personal m-am zbătut. (…) Dacă se pot găsi câteva sute de kilometri ce pot fi asfaltați, în special în vecinătatea drumurilor naționale, județene sau comunale a acestui traseu, a intra cu asfalt pe câmpuri, peste dealuri sau în zone naturale e un dezastru pentru dezvoltarea preconizată. Acest proiect a fost inițiat de mine în mandatul trecut și l-am privit ca pe o șansă reală pe care turismul din județ ar fi primit-o.“
Romeo Dunca a mai amintit faptul că a ales să parcurgă întregul traseu al ”Potecii care unește”, Via Transilvanica, „tocmai din nevoia de a mă conecta la percepția pe care ea o poate oferi călătorilor asupra întregului ambient. Recomand așadar ca fiecare dintre factorii de decizie ce vor avea un cuvânt de spus să parcurgă măcar secțiunea din Caraș-Severin pentru a o înțelege. În acest mod, șansa ca finalizarea investiției să fie un succes turistic viitor va fi mai mare!“
JCS-A.M.
Foto: Tășuleasa Social