Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful administrativului reşiţean povesteşte cum, după ce a făcut 20 de ani macaroane, a învăţat să fie primar, vorbind cu lejeritate despre cele aproape două sute de milioane de euro pe care le-a atras în ultimii ani, prin proiecte, pentru oraş!

Primarul Ioan Popa făcea recent un scurt bilanţ al fondurilor europene pe care echipa pe care şi-a clădit-o a reuşit să le atragă. Undeva la 160-170 de milioane de euro, un total care este în continuă creştere. Zilele trecute a fost semnată finanţarea celei de-a III-a faze a proiectului pe mobilitate urbană, iniţiativă care completează cu 20 de milioane de euro celelalte două faze, valorând fiecare câte 20 de milioane de euro. Din urmă vin Retrospectivele, tot pe mobilitate, cu alte 10 milioane de euro, unde lucrările sunt în toi: în Centrul Civic şi pe cele şase străzi din Luncă. Însă dincolo de ceea ce ştim, de ceea ce s-a aprobat şi semnat, există o serie de alte iniţiative în aşteptare.

Povestind despre startul în administraţie, şeful administrativului reşiţean s-a întors din nou la Ilie Bolojan, primarul din Oradea: „În 2016, habar n-aveam cine e Ilie Bolojan, n-aveam nicio idee. Dacă m-aţi fi întrebat de piaţa de macaroane, care sunt principalii producători de paste făinoase, de spaghete din Europa, din lume, vă povesteam de ei la infinit. Eu am făcut 20 de ani macaroane, nu? Sunt un macaronar! Dar de primari nu ştiam mare lucru despre niciunul. Pentru că eu am stat aici şi mi-am văzut de treaba mea“.

În implementarea proiectelor, au existat însă şi situaţii mai puţin plăcute, mai puţin dezirabile, fiind necesare şi exproprieri acolo unde interesul public a primat. „Pe exproprieri, profesorul meu a fost Ilie Bolojan, mărturiseşte Nelu Popa. Pentru că ceea ce a reuşit el să facă la Oradea, n-a făcut nimeni în România până la ora asta, din cunoştinţele mele. Şi de acolo am luat, am studiat puţin juridicul şi mi-am dat seama că dacă interesul comunitar o cere, dacă un oraş are nevoie să dezvolte o infrastructură într-o zonă, nu putem să ne oprim la două, trei case. Le facem justă despăgubire, ne înţelegem cu oamenii ăia, îi relocăm, le dăm o altă casă, le dăm bani să-şi facă alta, facem cumva şi rezolvăm problema. Adică – pentru cei care aţi fost la Oradea şi ştiţi zona complexului Nimphaea, unde este acel aqualand frumos, cu parcaje, şi dup-aia sunt un fel de semicenturi de legătură –, n-avea nicio şansă dacă nu făcea acele exproprieri. Şi atunci am preluat-o şi noi în Reşiţa, în special pe partea de infrastructură, de apă-canal, câteva bazine am făcut, câteva traversări, şi urmează ca acum, la realizarea aqualandului şi a mallului de la Reşiţa să venim cu o nouă axă rutieră pe malul drept al Bârzavei şi vom mai trece peste câteva case. Peste vreo patru, cinci, şase case. Asta-i viaţa, n-ai ce să-i faci. Dar dacă nu ai curaj să iei iniţiativa în mână, sfârşeşti exact aşa cum spunea Ilie Bolojan: dacă nu vrei să deranjezi pe nimeni, vei sfârşi deranjând pe toţi la final“.

Printre procedurile de acest gen, care au răvăşit liniştea din cartiere s-au numărat cele de expropriere a garajelor. Însă lucrurile s-au mai domolit, după ce oamenii au înţeles raţiunea şi au discutat despăgubirile.

JCS-Antoniu Mocanu

5 Comments

 1. „…fondurilor europene pe care ECHIPA pe care şi-a clădit-o a reuşit să le atragă.” Foarte frumos! Cinste lor!

 2. Au venit bani mulți în oraș de când e primar Nelu Popa. Se dovedește încă o dată că, dacă se vrea, se poate. România e în UE din 2007. Dacă finanțările ar fi venit de atunci, acum sigur Reșița ar fi fost departe.

 3. Ma bucur sa vad ca dl.Popa lasa ceva in urma domniei sale.De 30 de ani nu am vazut decat hotie si coruptie , indiferent de culoarea politica a fostilor primari .Am vazut , ca si resitean , cum au fost condamnati o mare parte din ei in timpul care a trecut peste oraselul nostru oropsit si devenit o sursa de imbogatire pentru unii peste capacitatea de intelegere a celor mai multi dintre noi. Cert este ca dl .Popa are nevoie de cel putin inca un mandat pentru a putea face mult mai mult deoarece , pentru mine este clar , ca se poate.

  • Si scopul articolului care este ?
   Campanie electorala,evident …
   Ce procent din acesti bani au fost cheltuiti in acesti 4 ani ???
   Deja esti penibil ,domnule primar., cu „marile realizari”….repeti la nesfarsit aceleasi nimicuri.
   Ne-am convins si de voi liberalii,campioni la gargara,mereu cautati solutii,creeati mecanisme,deschideti Resita ,sunteti cei mai curajos sii spuneti aceeasi poezie…VOM FACE,VOM FACE dar la capitolul realizari,e vai de mama voastra…

 4. Johann Nicolescu Reply

  FAPTE, FAPTE si iar FAPTE. VORBELE ZBOARA si fapte sunt putine fata de enormele promisiuni. Cand vor veni investitorii seriosi, in Resita, care sa ofere locuri de munca, cu salarii cel putin decente ? Resita are nevoie ca de aer si de apa de investitori. Cand incep lucrarile pentru reintroducerea tramvaiului ? De ce se executa lucrarile publice din Resita cu firme din alte judete si nu din oras sau din Caras-Severin ? Sa va mai spunem ca lucrarile executate pana in prezent, din punct de vedere calitativ sunt jalnice si penibile ? Si dureaza o vesnicie ? Asta e adevarul, ca va place sau nu. De ce nu va da sprijinul guvernul Orban (PNL-pdl) pentru refacerea si repozitionarea pasajului CFR de la Ezeris, inclusiv refacerea traiectoriei drumului national DN 58A, intre Soceni si Ezeris , pentru asigurarea accesului si pentru asigurarea fluidizarii traficului si pentru transportul greu, dinspre Lugoj din judetul Timis ? Finantarea se poate face din fonduri europene si din bugetul statului. Pe cand incep lucrarile de amenajare a partiilor de schii de pe Semenic ?

Adaugă comentariu