Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Primăriile Obreja și Brebu refuză să aloce 5.000 de metri pătrați proiectului din care ar avea numai de câștigat!

Odată alocate, aceste suprafețe ar putea fi dezmembrate, urmând să se facă un extras CF separat, pe care să aibă dreptul de a lucra ADI-ul din care fac parte cele două comune. Pe aceste suprafețe, ADI ar putea veni cu propunerea finală că sunt necesari câteva sute de metri pătrați pe care să se poată construi. Dând un drept de superficie pe acest teren, primăria va primi un procent din profitul adus de domeniul schiabil Nedeia. Sunt aspecte pe care președintele Consiliului Județean (CJ), Romeo Dunca, încearcă de ceva vreme să le explice celor două primării. „Primării precum Obreja și Brebu nu înțeleg importanța proiectului. În consecință, nu au dat hotărârile prin care să aloce cei 5.000 mp, ca să putem face identificările poziției unde 300-600 mp vor veni scoși din circuitul pastoral. Felix Borcean a înțeles că acest ADI dă șansa de a încasa și de a se face ceva”, declară președintele CJ. Ba chiar, de două-trei ori, a pregătit ședințe la Obreja, însă unii consilieri n-au venit la dialog. Lucru anormal în opinia lui Dunca, întrucât e un interes al județului. Mai ales că, existând ADI-ul în cauză, totul ar putea fi foarte simplu.

35 de milioane de euro ar putea fi suficienți pentru ca domeniul schiabil să funcționeze. „Dacă unul nu vrea, nu se face. Nu înțeleg cum acești oameni nu văd despre ce e vorba și mă gândesc dacă merită să te lupți cu cei care vor fi beneficiarii acestui proiect împotriva voinței lor”, a mai explicat Dunca… presei prezente la conferința de ieri.

Durerea e cu atât mai mare cu cât consiliile județene Timiș și Arad și primăriile Timișoara și Arad vor să intre în asociere. Conform lui Dunca, fiecare ar contribui cu câte 5-6 milioane de euro, peste care ADR Vest ar putea pune 8 milioane fonduri europene, din cele 27 care revin județului pentru turism pentru 2021-2027. „Se adună 30 de milioane de euro din aproximativ 35 necesari pentru prima fază. Per total, sunt necesari 60-70 de milioane dar, pentru ca proiectul să fie funcțional, trebuie 30-35. Nu sunt sume care n-ar putea fi susținute de cinci UAT-uri, pentru că vorbim de trei județe și două primării care au interese majore. Gândiți-vă că de la Arad la Caransebeș se va ajunge cu trenul în 80 de minute, deja se lucrează la modernizarea liniei. Dar proiectul Nedeea nu va putea accesa din acești bani, așa cum nu se întâmplă nimic nici la Turnu Ruieni, unde există câteva proiecte care ar putea accesa acești bani”, a încheiat Dunca, subliniind importanța ca primăriile să facă proiecte mature prin care să pună în valoare investiții aducătoare de turiști. La momentul actual, doar proiectul Semenic este valid și poate să acceseze bani. Nedeia se împiedică în reticența primarilor care nu pricep îndemnul lui Dunca.

JCS-Ionel Ivașcu