Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Aşa îşi încheia prefectul judeţului, Matei Lupu, cuvintele după una dintre şedinţele de lucru destinate pregătirii proceselor electorale.

Palatul Prefectural a devenit centrul gravitaţional al pregătirii pentru cele două tipuri de scrutin care ne aşteaptă duminică: alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi Referendumul naţional. În sistem de videoconferinţă, a avut loc Şedinţa Comisiei Tehnice Centrale, sub conducerea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a precizat ceea ce trebuie să ştie toată lumea. Duminică, 26 mai, între orele 7 şi 21, fiecare cetăţean poate vota la cele două scrutinuri sau doar la unul dintre ele. Şi poate reveni pentru a vota la scrutinul la care n-a votat din prima. Dacă optează pentru ambele, va primi trei buletine de vot, unul pentru Europarlamentare şi două pentru Referendum, câte unul pentru fiecare întrebare. Ştampila „votat“ trebuie aplicată pe fiecare dintre ele, în interiorul chenarelor. În fiecare secţie există câte trei urne, însă introducerea greşită a unui buletin în altă urnă nu va atrage anularea acestuia. Pentru cei care nu se pot deplasa, cererea se poate depune până inclusiv sâmbătă, când secţiile de votare sunt deschise între orele 18.00 şi 20.00. În acest caz, va exista o singură urnă specială, pentru toate cele trei tipuri de buletine, care vor fi sortate în momentul deschiderii urnei.

Însă cel mai important este ca oamenii să ştie şi să meargă să voteze, pentru ca opţiunea lor să facă o diferenţa la rezultatele finale. La urne sunt aşteptaţi 267.045 de cărăşeni cu drept de vot. Cei care nu vor fi, duminică, în localitatea de domiciliu, vor putea vota la orice secţie, pe liste suplimentare.

Care este secţia unde trebuie să votaţi?

Puteţi afla prin intermediul Registrului Electoral (https://www.registrulelectoral.ro/), în baza CNP-ului şi a numelui de familie. Site-ul vă arată şi drumul până acolo.

Şi acum se va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu, verificarea unui CNP se va face o singură dată, iar prezenţa la vot se va şti în timp real. Au fost făcute deja, cu succes, patru teste, după cum am putut afla de la ministrul Carmen Dan, dar şi o simulare, cealaltă urmând să se deruleze sâmbătă. Iar Biroul Electoral Central va oferi rezultate provizorii, parţiale şi apoi finale. În plus, preşedinţii de secţie vor putea verifica, printr-o tehnologie specială, dreptul de vot al fiecărui alegător. Iar cei care nu şi-au rezolvat încă problema actelor de identitate, o pot face chiar pe ultima sută de metri, serviciile specializate din cadrul primăriilor având program special, prelungit, pentru aceste zile, inclusiv în ziua votului.

Avem aproape 900 de mii de buletine de vot

„Comisia Tehnică Judeţeană s-a întrunit de mai multe ori, ne-a spus prefectul Matei Lupu. Chiar şi înainte de videoconferinţă noi ne-am mai întrunit o dată pentru a clarifica anumite probleme. Nu am avut şi nu sunt probleme până la ora actuală, şi sperăm că n-o să fie nici în continuare. Suntem pregătiţi pentru a începe procesul electoral, pot să vă spun că toate materialele sunt pregătite, buletinele de vot sunt sub pază, iar de vineri vor începe maşinile să plece pe traseu, însoţite de Poliţie, Jandarmerie sau Poliţia de Frontieră, deci de instituţiile cu armament“.

Zilele acestea au avut loc sesiuni de instruire cu preşedinţii şi cu locţiitorii acestora, din cadrul secţiilor de votare, la Reşiţa, Caransebeş şi Oraviţa, iar vineri şi sâmbătă Instituţia Prefectului asigură transportul şi distribuirea buletinelor de vot, a ştampilelor de control şi a celor cu menţiunea „votat“, dar şi a altor materiale, documente şi tipizate, către unităţile administrativ-teritoriale. În total, cele 365 de secţii de votare din judeţul nostru vor ajunge 881.421 buletine de vot (câte 293.807 pentru Europarlamentare şi pentru fiecare din cele două întrebări ale Referendumului), 1.825 de ştampile cu menţiunea „votat“ şi 270.616 timbre autocolante.

La nivel naţional, în ziua alegerilor, vor fi la datorie peste 50.000 de angajaţi ai MAI, care să asigure ordinea în secţii şi în afara lor, dar şi pentru a cerceta eventualele incidente electorale. În Caraş-Severin, „la cele 365 de secţii la care trebuie să le asigurăm paza, vor fi cel puţin trei schimburi de oameni, a precizat prefectul. La care se adaugă intervenţia care trebuie să fie pe teren, care înseamnă şi ea un număr de oameni, aproximativ în jur de o sută de persoane. Iar pe lângă ei vor fi şi cei care au misiunile lor de executat“.

În ţară, deja au fost aplicate sancţiuni pentru neregulile legate de procesele electorale. „Din informaţiile pe care le am de la dna comandant de la Poliţie şi de la dl comandant de la Jandarmi, nu avem aşa ceva în judeţul Caraş-Severin“, a detaliat Matei Lupu.

Aşadar, sunteţi aşteptaţi la urne duminică, 26 mai, pentru a-i alege pe cei 33 de membri din România care vor face parte din Parlamentul European, dar şi pentru a-i răspunde şefului statului la cele două întrebări.

Adaugă comentariu