REŞIŢA – Proiectul extraşcolar Eco-Gastronomica a ajuns la cea de-a VI-a ediţie. Acesta a fost organizat marţi, 5 noiembrie, la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa.
Proiectul este organizat şi susţinut de elevii clasei a X-a D, diriginte prof. Monica Giuchici, elevii clasei a X-a B, diriginte prof. Adrian Doxan, respectiv elevii clasei a XI-a B, diriginte prof. Chiosa Nicolae. La evenimentul de marţi au participat atât reprezentanţii Comitetului de părinţi ai clasei a X-a D, Preşedinta „Asociaţiei Părinţii LTL”, ing. Manuela Ciobanu, prof. Adrian Doxan şi prof. Nicolae Chiosa, coordonatorul de proiecte şi programe, respectiv coordonatorul catedrei de muzică, desen, religie şi tehnologii.
Ca modalitate de desfăşurare, coordonatorii proiectului au ales organizarea de standuri cu produse alimentare ecologice. Clasa a X-a D au pus la dispoziţia colegilor salate de fructe şi legume, respectiv sucuri proaspete din pulpă de fructe; clasa a X-a B a pregătit crudităţi şi specialităţi asiatice, iar elevii clasei a XI-a B au prezentat specialităţi culinare gătite fără foc.
Fiecare departament a avut o prezentare de brand alimentar pe fond muzical. De asemenea, clasa a X-a D a realizat un remember 2008-2013, incluzând imagini de-a lungul celor cinci ediţii anterioare, precum şi a brand-lui colegiului lansat în 2008 prin prezentarea unui tricou personalizat cu însemnele şi logo-ul instiţuţiei de învăţământ reşiţene. Obiectivul general al proiectului Eco-Gastronomica este conştientizarea unor obiceiuri alimentare sănătoase ale elevilor Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa, punând astfel în practică Legea privind o alimentaţie sănătoasă în şcoli aprobată de Guvernul României în august 2008 şi promovând bunele practici din cadrul acestei unităţi de învăţământ. De asemenea, proiectul este parte organică din iniţiativa P.A.R.S („Progres-Autenticitate-Responsabilitate-Sustenabilitate” propus de prof. Monica Giuchici ca cercetare didactică în perioada 2011-2015.
Lavinia Predescu