Caraş-Severin, Romania

VALEA ALMĂJULUI – Un sistem de apărare roman ce datează de la începutul secolului al II-lea a fost scos la lumină pe Valea Almăjului.

Descoperirea a fost făcută de arheologii Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș în apropiere de Dalboșeț. Potrivit arheologilor, este vorba de cea mai importantă descoperire din acest an, un sistem defensiv al unei fortificații romane din timpul primului război daco-roman.

„În Valea Almăjului, în comuna Dalboșeț, la punctul numit Tâlva Blidarului, la 930 de metri înălțime, am reușit să descoperim această fortificație ce face legătura între Stânca Liubcovei, fortul roman de la Gornea și fortificația de la Lăpușnicel. Fortificația este apropiată ca structură de cea de la Zăvoi. Valurile de pământ au o înălțime de 1,4 metri, în ele s-a pus și piatră, sunt bine tasate, șanțurile au trei metri lățime și o adâncime de aproape un metru, iar suprafața totală este de 160 de metri. După materialul arheologic, l-am datat la începutul secolului al II-lea și l-am încadrat la categoria castrelor de marș, majoritatea acestora fiind folosite de romani pentru cucerirea Sarmisegetusei”, a precizat directorul Muzeului din Caransebeș, Adrian Ardeț.

Arheologii sunt de părere că recenta descoperire din Munții Almăjului presupune și un posibil conflict între daci și romani în zonă. „Până acum nu am găsit elemente care să ateste acest lucru, mă refer la arme, vârfuri de sulițe, săgeți sau alte lucruri legate de o posibilă confruntare. Urmează să investigăm mai atent zona în a doua jumătate a lunii august, sper să avem atunci mai multe elemente legate de această importantă fortificație romană, care, presupunem noi, a găzduit o cohortă de 500 de soldați. Iată încă o dovadă că, așa cum spune Dio Cassius, romanii au cucerit Dacia munte după munte”, a mai spus Ardeț.

Nina Curiţa