Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta a fost decizia radicală a administraţiei locale încă din anul trecut, hotărâre contestată de unii patroni care desfăşoară asemenea activităţi comerciale pe arterele principale din Reşiţa, dar şi de unii cetăţeni!

Întruniţi în şedinţă de îndată, consilierii locali au aprobat, după dezbateri, respingerea plângerii prealabile formulate de către o societate comercială din Bucureşti, reprezentată de către o casă de avocatură, împotriva HCL Nr.397/2019, care prevede interzicerea desfăşurării activităţilor economice pentru magazinele second-hand, de pariuri sportive şi case de amanet pe arterele principale ale Reşiţei, dar şi împotriva regulamentului de aplicare a acestei decizii a administraţiei locale reşiţene.

În susţinerea acestei plângeri, firma din Bucureşti care solicita revocarea acestei hotărâri de consiliu local invoca două articole prevăzute în Constituţia României, mai exact art.45 şi 132 care se referă la accesul liber al persoanei la o activitate economică, precum şi la faptul că libera iniţiativă şi exercitarea acesteia în condiţiile legii sunt garantate. Motivarea privind respingerea celor solicitate de către petentă, care reiese din raportul de specialitate emis de Primăria Reşiţa, se referă la un articol din Codul de Procedură Civilă, articolul 33. De asemenea, juriştii Primăriei s-au prevalat şi de articolul 10 din OUG Nr.57/2019 privind Codul Administrativ, în care se menţionează faptul că administraţia locală are obligaţia de a urmări interesul public înaintea celui individual sau de grup.

Regulamentul emis anul trecut de către Primăria Reşiţa, care se referă la stimularea dezvoltării zonelor principale ale Reşiţei, are ca arie teritorială de aplicabilitate următoarele zone: Centrul Civic, B-dul Revoluţia din Decembrie, strada I.L.Caragiale, B-dul A.I.Cuza şi B-dul Republicii. Măsurile cuprinse în acest regulament prevăd interzicerea activităţilor comerciale pentru case de amanet, magazine cu produse second-hand şi jocuri de noroc începând cu data de 1 ianuarie 2022. După această dată, autoritatea publică locală va refuza viza anuală a acordului sau a autorizaţiei de funcţionare, respectiv nu vor mai fi eliberate noi autorizaţii operatorilor economici care desfăşoară acest tip de activităţi economice din lista celor interzise prin hotărârea de consiliu local adoptată anul trecut. Desfăşurarea activităţii după data limită stabilită de către Consiliul Local se va sancţiona contravenţional cu amendă cuprinsă între 1000-2500 lei şi încetarea activităţii pe cale administrativă la propunerea agenţilor constatatori. De asemenea, impozitul aferent pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale din aceste zone, în care nu se desfăşoară activităţi economice mai mult de 30 de zile calendaristice succesive pe an, se majorează cu un procent de 50% începând cu anul următor constatării.

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO: Evan Voinea

13 Comments

 1. Oare lasa Barbalata Ciobanu lucrurile asa?Nu cred….Ia pielea de pe oamenii aia….asa este „”liberal””!!Ce vrea primarul actual,este o utopie,alta utopie din nesfarsita serie inaugurata………dar sa visezi….sau sa aberezi necontenit….. este frumos! !Ma rog,un oras”” breloc””…e altceva!

  • @ Macarie: Si social democrat cum e? Sa furi timp de 30 de ani toata tara. Asta e varianta voastra de sociali democrati nesimtiti.

 2. Este o HOTARARE care incalca accesul pe piata a investitorului. Unii investesc in pene de gasca, altii in copii lor, altii in Casele de Pariuri si in Haine Second-Hand. Fiecare la ce se pricepe mai bine. PRIMARIA s-a priceput sa distruga. Am vazut cum arata Universalul Vechi, Posta Romana, Cladirea Cartii Funciare ! Delasare ! Consilierii incalca FRECVENT Legea . Aceeasi consilieri care au aprobat birtul langa biserica, scolile invecinate cu cluburile de streap-tease, chirii moca si scutiri pentru anumite asociatii, partide.

  • @ sabina: Este o hotarare care opreste cetateanul prost, nescolit, prostit de comunisti si de 30 de ani de neo-comunistii din psd, sa isi mai cheltuie banii pe prostii inloc sa cumpere mancare la copiii pe care i-a facut din greseala pt ca fiind lipsit de educatie, nu stia de prezervative.
   Pesedeu te vrea prost si sarac, ca sa te manipuleze.
   Nu mai fiti pesedisti, ca e rusine.

   • Intreaba-ti PeNaLii ce vor sa aiba in locul magazinelor pe care le vor desfinta? Pe Calea Caransebesului, zona Muncitoresc magazinele sunt inchise de cativa ani si NIMENI nu a continuat activitatea. Magazinele mai traiesc acum prin faptul ca nu toate platesc spatiile inchiriate. Din perioada PNL, PNTCD, industria Resitei a disparut 1996, 1997, 1998, 1999 si anul 2000 au lasat RUINE.

    • Femeie, din 30 de ani, 20 ati fost voi, grupul infractional organizat psd, la conducerea tarii.
     Furtul a inceput cand ilici a furat revolutia romana si au murit oameni degeaba dupa 22 dec. Asa sa stii. Furtul de vieti omenesti. Cel mai grav furt facut de psd sau pdsr sau fsn. Furtul de vieti cu glontul. Furtul de vieti prin sistemul medical, sau prin autostrazi.

   • Mai,cat esti tu de „”destept „” si de liberal in gandire!De fapt,esti COMUNIST…deoarece gandesti la modul …CINE NU E CU NOI ,E IMPOTRIVA NOASTRA!!!! Mama,cata democratie e in chestia aia a ta pe care o porti pe umeri si-i zici cap?Bine ca esti tu destept de dai in gropi!M-am lamurit si cu voi,liberalii lui Ludo si Catzu….Vai de capul vostru!!

    • Ce liberal ma, neo-bolsevicule. Ai in sfarsit niste trotuare de doamne ajuta prin oras si te plangi. N-a vazut Resita niciodata asa ceva si eu sunt comunist?? Tu esti pt ca nu vrei sa vezi mai departe decat ce stii tu din judetul ala in care stai de o viata.
     Baaai nene, sunt plecat de 20 de ani din Resita. Niciodata nu l-am vazut atat de schimbat in bine ca acum 2 sapt.
     Chiar eram curios sa vad daca exista neghiobi pesedisti pe aici, si uite ca ii gasesc. Sunteti ca furnicile. Clan mafiot. Psd = grup infractional organizat

  • ”Am vazut cum arata Universalul Vechi, Posta Romana, Cladirea Cartii Funciare ! ”
   Aha, si toate sunt in proprietatea primariei Resita? Sau a unui mare om de afaceri ori a autoritatilor centrale???
   Vezi ca bati campii de nu sti de tine!!!

 3. Īntr-un oraș sărac nu casele de pariuri, casele de amanet si magazinele de haine „econd hand” vor aduce prosperitate(celor care īși dau banii pariind), imagine(turiștilor care sunt în trecere sau vizitează orașul), nivel de trai, ci activitățile ce aduc plusvaloare, activitățile culturale samd
  E deprimant peisajul oferit de acese firme pe bulevardele principale ale orașului, cu atåt mai mult cu cåt ele aduc venituri unor falși investitori, fără atașament fața de oraș!
  Poate ar trebui consultați oamenii ce locuiesc în zonele respective ca să fie clar pentru totdeauna, doar știm cum, cine, când au permis aceste lucruri reprobabile!
  Vrem altfel, vrem ca „afară”, dar să facem oricum, doar legea bunului simț a sucombat demult!

  • Nu obliga nimeni sa intre cineva la Casiono, la Casele de Pariuri sau in magazinele second-hand. Cui ii da mana cumpara o marfa chinezeasca de la Universal cu 70 de lei. La second-hand aia nemteasca costa 2 lei. Oamenii de acolo din zona nu au nici un drept sa HOTARASCA in ce baga investitorul banii. Scoateti-va din cap pentru TOTDEAUNA stilul asta prin care voi comentatorii va faceti stapan pe banii investitorului.

   • Mai iesi si tu din orasul ala sa vezi cum arata altele. Mergi in Sibiu sa vezi daca ai sh prin centrul orasului.
    Termina cu tiganiile ca ai un cap pe umeri. Inceteaza sa mai fii pesedista. Nu uita ca partidul te vrea proasta, ca sa te manipuleze. Ce interese ai?

 4. Hotararea Consiliului Local, pe langa Constitutie, incalca cel putin doua legi. Una din ele, de exemplu, cea a concurentei(Legea nr. 21/1996), spune, in articolul 9, ca:
  Sunt interzise orice acţiuni ale organelor administraţiei publice centrale sau locale, având ca
  obiect sau putând avea ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei, în
  special:
  o a)să ia decizii care limitează libertatea comerţului sau autonomia agenţilor economici, ce
  se exercită cu respectarea reglementărilor legale;
  o b)să stabilească condiţii discriminatorii pentru activitatea agenţilor economici.
  In tara noastra toata lumea isi da cu parerea, insa foarte putini respecta legile in vigoare, administratiile locale fiind, de multe ori, primele care incalca legile.

Adaugă comentariu