Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta a fost decizia radicală a administraţiei locale încă din anul trecut, hotărâre contestată de unii patroni care desfăşoară asemenea activităţi comerciale pe arterele principale din Reşiţa, dar şi de unii cetăţeni!

Întruniţi în şedinţă de îndată, consilierii locali au aprobat, după dezbateri, respingerea plângerii prealabile formulate de către o societate comercială din Bucureşti, reprezentată de către o casă de avocatură, împotriva HCL Nr.397/2019, care prevede interzicerea desfăşurării activităţilor economice pentru magazinele second-hand, de pariuri sportive şi case de amanet pe arterele principale ale Reşiţei, dar şi împotriva regulamentului de aplicare a acestei decizii a administraţiei locale reşiţene.

În susţinerea acestei plângeri, firma din Bucureşti care solicita revocarea acestei hotărâri de consiliu local invoca două articole prevăzute în Constituţia României, mai exact art.45 şi 132 care se referă la accesul liber al persoanei la o activitate economică, precum şi la faptul că libera iniţiativă şi exercitarea acesteia în condiţiile legii sunt garantate. Motivarea privind respingerea celor solicitate de către petentă, care reiese din raportul de specialitate emis de Primăria Reşiţa, se referă la un articol din Codul de Procedură Civilă, articolul 33. De asemenea, juriştii Primăriei s-au prevalat şi de articolul 10 din OUG Nr.57/2019 privind Codul Administrativ, în care se menţionează faptul că administraţia locală are obligaţia de a urmări interesul public înaintea celui individual sau de grup.

Regulamentul emis anul trecut de către Primăria Reşiţa, care se referă la stimularea dezvoltării zonelor principale ale Reşiţei, are ca arie teritorială de aplicabilitate următoarele zone: Centrul Civic, B-dul Revoluţia din Decembrie, strada I.L.Caragiale, B-dul A.I.Cuza şi B-dul Republicii. Măsurile cuprinse în acest regulament prevăd interzicerea activităţilor comerciale pentru case de amanet, magazine cu produse second-hand şi jocuri de noroc începând cu data de 1 ianuarie 2022. După această dată, autoritatea publică locală va refuza viza anuală a acordului sau a autorizaţiei de funcţionare, respectiv nu vor mai fi eliberate noi autorizaţii operatorilor economici care desfăşoară acest tip de activităţi economice din lista celor interzise prin hotărârea de consiliu local adoptată anul trecut. Desfăşurarea activităţii după data limită stabilită de către Consiliul Local se va sancţiona contravenţional cu amendă cuprinsă între 1000-2500 lei şi încetarea activităţii pe cale administrativă la propunerea agenţilor constatatori. De asemenea, impozitul aferent pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale din aceste zone, în care nu se desfăşoară activităţi economice mai mult de 30 de zile calendaristice succesive pe an, se majorează cu un procent de 50% începând cu anul următor constatării.

JCS-Nicoleta Moraru

FOTO: Evan Voinea