Munca la negru, servită pe pâine - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Chiar dacă județul nostru nu mai înregistrează cifre îngrijorătoare la capitolul muncii la negru, fenomenul continuă din diferite motive!

Potrivit inspectorilor cărășeni de muncă, în ultima lună a anului trecut au fost găsite două persoane care lucrau fără forme legale, la doi angajatori din județ. Mai exact, acestea prestau activitate în afara cadrului legal, adică nu aveau contractul individual de muncă întocmit în formă scrisă. Domeniile de activitate ale angajatorilor, care au și fost sancţionaţi pentru muncă nedeclarată, sunt fabricarea pâinii și comerțul.

La capitolul accidente de muncă, au fost raportate șapte asemenea evenimente, în urma cărora doi angajați și-au pierdut viața, iar cinci au rămas cu incapacitate temporară de muncă.

Și chiar dacă luna decembrie ne duce pe mai toți cu gândul la sărbători, la cadouri și la timpul petrecut cu cei dragi, pentru alții a fost și luna muncii. Potrivit legii care reglementează activitatea zilierilor, în evidențe au fost înregistrate 103 persoane interesate să presteze asemenea munci cu caracter ocazional.

Angajatorii, împiedicați de ITM cu 111.000 de lei

În luna decembrie a nins cu amenzi, în urma a 204 controale derulate de inspectorii cărășeni de muncă. Amenzile contravenționale aplicate au totalizat 111.000 de lei. Pe lângă ele, angajatorii mai au de îndeplinit 261 de măsuri obligatorii impuse de cei de la ITM pentru neregulile găsite. Pe lista lor figurează, pe lângă neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă, problemele găsite în foile colective de prezență, în datele și termenele legate de Registrul electronic al salariaților, dar și neacordarea repausului săptămânal și a sporurilor aferente. Probleme au fost și în ce privește verificarea ISCIR a unor echipamente în genul pod rulant, elevator, motostivuitor și compresor, lipsa echipamentelor de protecție și nesemnalizarea locurilor cu pericol de alunecare sau împiedicare.

JCS-A.M.