Motivele rupturii dintre Borcean și Pasere - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Nici trei luni nu a durat mandatul viceprimarului Bebe Pasere la Caransebeș. În ședința Consiliului Local de astăzi, la propunerea primarului Felix Borcean, 16 din cei 19 aleși locali au votat demiterea lui Pasere, o mutare cel puțin surprinzătoare dacă ținem cont numai de alianța dintre PSD, PRO România (partid din care provine Pasere) și PMP, care face legea în Consiliul Local. Sau o făcea până azi!

Deși spunea că Bebe Pasere a fost încă din seara alegerilor propunerea pe care și-au dorit-o cele trei partide, primarul Felix Borcean a explicat astăzi motivele care l-au făcut să ia o asemenea decizie: bețe-n roate la organigramă, interese personale, relații tensionate cu unii subalterni, acțiuni cu tentă electorală sau semnarea unor documente care n-ar fi trebuit semnate de fostul, de acum, viceprimar.

„Perspectiva unui vot negativ în ceea ce privește organigrama a fost primul aspect care mi-a dat de gândit. Întâlniri de taină cu noul șef PSD, Ion Mocioalcă, care i-a spus <<hai să-i dăm o lecție, nu-i votăm organigrama>>. Domnul Pasere și-a dorit mai mult decât a putut să aibă. Cabinet propriu al viceprimarului, adică secretară, șofer și consilier, și-a angajat un șofer pe Gugulania. Mașină de serviciu pe care a alimentat-o 200 la sută într-o lună, când consumi 207 litri într-o lună îți dă de gândit. Domnul Pasere avea o relație încordată cu cei de la Cadastru, Urbanism, Poliția Locală sau SPIR, faci pe cocoșul la Taxe și Impozite, mi s-a spus că există tensiuni, există o abordare de tip patron, ceea ce e deplasat. Nu mai pun la socoteală că a semnat anumite documente care nu trebuiau semnate. Un alt argument pentru demiterea viceprimarului, tot la capitolul interese personale, a fost că a insistat foarte mult de a retrage dreptul de folosință a terenului pentru cimitirul din proximitatea reședinței sale, a pus presiune pe cei de la Urbanism, a fost foarte pornit în această chestiune. Pe mine m-a deranjat că nu a înțeles ce i-am trasat, și-a dorit în scop electoral, să povestească prin cartiere că el este acum la putere, el este un viceprimar care aparține unui partid, iar eu sunt un independent care n-a făcut nimic 4 ani și cumva a început să-și construiască o perspectivă electorală, lucru care nu e corect. Le-am spus și city managerului și viceprimarului, în ianuarie 2024 puteți da drumul la campania electorală, până atunci suntem angajați ai Primăriei, nu apărem cu poze individuale cum lucrăm noi, cum asfaltăm șosele sau construim ambulatorii. Nu suntem aici pentru a ne crea poli de putere”, a declarat Borcean, care a adăugat că, deși pare, Pasere nu este o victimă și că nu mai vrea să treacă prin experiența anilor trecuți.

De cealaltă parte, fostul vice s-a arătat deranjat de faptul că Borcean nu a discutat cu el dacă avea ceva să-i reproșeze. Pasere crede că la mijloc e vorba de jocuri politice și nu exclude ca peste câteva luni să facă o alianță în Consiliul Local cu cei cu care și-a disputat fotoliul de viceprimar.

„E o foarte mare surpriză pentru mine, am vrut doar să fiu informat ce și cum la organigramă, nimic mai mult, probabil sunt niște lucruri făcute în spatele… 200 la sută e joc politic. Ce mă deranjează e că puteam fi informat și criticat în funcție de ce am făcut până acum, chiar nu mi s-a reproșat nimic. Probabil, în Primăria Caransebeș când se vrea și se muncește, probabil de ce se vrea și de ce se muncește, vrem să rămânem în aceeași umbră și în aceeași ceartă continuă. Am pierdut o bătălie, nu am pierdut un război, știu să și pierd, dacă asta s-a dorit… Eu am fost în slujba cetățenilor, am muncit în fiecare zi, cei care au lucrat cu mine în Primărie pot să vă confirme. Mă așteptam ca Felix, având și o relație de prietenie, să discute cu mine dacă era nemulțumit, dar se pare că politica se face doar în interesul partidului și al cuiva, și nu din omenie și prietenie. Am intrat în politică pentru a schimba ceva în Caransebeș, dar se pare că nu se dorește o schimbare, ci doar un blat și interese proprii, același stil de lucru, de control total. Dacă se urmăresc jocuri politice, poate peste 2-3 luni Pro România se aliază cu PNL, îi răsturnăm pe ceilalți, facem cu USR…”, a avertizat Bebe Pasere, care a anunțat că va veni cu un raport de activitate pentru perioada cât a fost adjunctul lui Felix Borcean.

Mai trebuie spus că deși, inițial, se afla pe ordinea de zi și alegerea unui nou viceprimar, primarul Borcean a retras proiectul și consideră că „e posibil un candidat de la orice partid, ceea ce e sănătos din punct de vedere democratic”.

JCS-R.M.