Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Din multitudinea de proiecte aflate în diverse stadii, Consiliul Local Moldova Nouă a decis să renunţe la două dintre ele. Motivul? Sursele de finanţare!

Ion Chisăliţă, primarul oraşului Moldova Nouă, a convocat o şedinţă extraordinară a consiliului local, pentru a renunţa, deocamdată, la două dintre proiectele de investiţii. Este vorba de „Eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă-corpul A cu sala de sport, atelierul şcoală şi centrala termică“ şi „Eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă-corpul B“, ambele finanţate prin POR 2014-2020. În plus s-a decis actualizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiţii „Extindere Teatru de Vară prin înfiinţarea şi dotarea Centrului Multicultural, oraşul Moldova Nouă“, „Înfiinţarea spaţii verzi adiacente Centrului Multicultural, oraşul Moldova Nouă“ şi „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport rutier intermodal în zona de frontieră în localitatea Moldova Nouă“.

Motivul pentru care primarul Ion Chisăliţă a decis să renunţe la cele două investiţii şi să regândească investiţiile din zona Grădinii de Vară este determinat de valoarea foarte mare a cheltuielilor neeligibile, acestea depăşind 3,75 milioane de euro, adică peste 17,5 milioane de lei, în condiţiile în care întregul buget al Primăriei Moldova Nouă este de 5,3 milioane de euro, adică 26 de milioane de lei, din care 15 milioane de lei sunt prevăzuţi pentru cheltuieli curente de funcţionare a administraţiei locale, iar alte 11 milioane de lei sunt alocaţi pentru secţiunea dezvoltare.

Pentru a acoperi alte cheltuieli neeligibile din alte proiecte este necesară suma de 30 de milioane de lei, în condiţiile în care pentru asfaltarea tuturor străzilor din Moldova Nouă, Moldova Veche, Măceşti şi Moldoviţa e nevoie cu doar câteva milioane de lei mai mult. E clar că administraţia locală din Moldova Nouă nu are aceşti bani şi e greu de spus dacă îi va avea într-un viitor apropiat. În acest moment, la Moldova Nouă se fac eforturi pentru găsirea unei finanţări, căutându-se sprijin şi la autorităţile centrale pentru realizarea infrastructurii de pe raza întregii localităţi.

Au fost voci din consiliul local care au sugerat contractarea unui credit care poate ar rezolva problema pentru sumele ce reprezintă cofinanţarea cu care administraţia locală ar trebui să participe la aceste proiecte. Însă Ion Chisăliţă este de o altă părere. „Să iei un credit este relativ uşor, dacă îndeplineşti condiţiile. Vine însă data scadentă, în fiecare lună, în care trebuie să dai banii înapoi, iar ca instituţie publică nu te poţi juca niciodată cu astfel de lucruri. Întârzierea ratelor duce rapid la blocarea conturilor primăriei, ceea ce înseamnă că nu mai poţi funcţiona. În plus, noi chiar în acest moment plătim ratele unui credit de peste 4 milioane de lei şi mai sunt mulţi ani până când acesta va fi stins. Primăria Moldova Nouă a mai luat un credit în mandatul meu trecut, pentru investiţiile făcute de administraţia locală în pregătirea spaţiilor de producţie pentru Delphi, însă atunci ştiam pe ce ne bazăm. Una este să iei credit acum, când bugetul local se bazează pe o proiecţie a încasării taxelor şi impozitelor care nu este întotdeauna corectă din cauza a numeroşi factori, şi alta e să iei un credit, cum am făcut noi atunci, în contextul în care lunar intrau în cont circa un miliard de lei vechi, iar rata era undeva în jur de 300 de milioane de lei. Practic, investiţia de atunci s-a amortizat singură şi am rămas şi cu bani pentru alte investiţii. Altfel, riscăm să băgăm oraşul în faliment“, a precizat primarul Ion Chisăliţă.

JCS-Nicoleta Moraru