Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – La întrebarea ce se pune în loc, edilul oraşului din Clisura Dunării răspunde că ideal ar fi un bloc nou, un ANL pentru medici, alte variante fiind o parcare sau un loc de joacă pentru copii! 

În urma efectuării expertizei tehnice a blocului 34, clădire care stă ca o pată neagră între celelalte clădiri, dând peisajului un aspect tern, deprimant chiar, s-a ajuns la concluzia că acesta trebuie demolat.

În condiţiile în care au fost ratate oportunităţile de finanţare a lucrărilor pe fonduri europene, soluţia tot în bugetul local a fost găsită, fiindcă primarul Adrian Torma a spus clar că administraţia locală şi-a asumat modernizarea oraşului: „Nu putem coborî luna de pe cer, dar ne asumăm, în limitele bugetului, modernizarea oraşului. Odată cu începerea investițiilor de modernizare a Pieței Agroalimentare si a parcării din fața Centrului de Afaceri, am considerat ca este necesar si am alocat suma necesară in bugetul local, investiția fiind suportata din bugetul de resurse proprii. În acest moment avem toate procedurile legale pregătite, documentaţia tehnică e în lucru, pentru demolarea blocului 34, un bloc care stă de vreo 15 ani în bătaia vântului şi e un focar de infecţii, fiind plin de dejecţii. Tot în zona pieţei, în principiu, la finalul lunii vom avea documentaţia tehnică pregătită şi, în funcţie de încasările din bugetul local, dar şi de la nivel naţional, pentru că lucrarea este prevăzută să fie realizată din bugetul local, sperăm ca, cel mai târziu, în prima lună din trimestrul al III-lea să începem lucrările de demolare. Prima intenţie pe care o avem pentru spaţiul respectiv este un bloc ANL, pentru că ANL-urile în Moldova Nouă sunt trei blocuri vechi care au fost doar reabilitate, sunt blocuri de tipul acestui bloc 34 pe care-l vom demola, cu suprafeţe interioare extrem de mici, sunt apartamente de două şi de trei camere care nu au mai mult de 40 de metri un apartament cu trei camere şi 30 de metri unul cu două camere. Apariţia unui bloc ANL făcut la standardele actuale ne-ar pune în poziţia plăcută de a oferi condiţii medicilor pe care i-am atras în Moldova Nouă sau altor tineri care au familii, au copii, şi ar trebui să le oferim condiţii mult mai bune. Dacă nu obţinem finanţare pentru un bloc ANL, o altă variantă de intenţie ar fi extinderea parcării, dacă vom cosidera că este necesar, sau construirea unui loc de joacă“.

Pentru cei care mai deţin încă apartamente în această clădire, Torma spune că proprietarii vor fi notificaţi şi sprijiniti cu soluții alternative, conform legislației în vigoare.

JCS-Alexandra Gorghiu